1 2 3 4 5

ВестиНЕЖЕЉЕНА ДЕЈСТВА ЗРАЧНЕ ТЕРАПИЈЕ

Зрачна терапија се користи као један од начина лечења пацијената оболелих од малигних тумора. Радиотерапија, односно зрачна терапија је техника у којој се користе X-зраци и честице великих енергија, које делују антитуморски.
Радиотерапија се употребљава за лечење тумора који су сензитивни, тј. осетљиви на примену зрачења, док је код тумора неосетљивих на дејство јонизујућег зрачења улога радиотерапије доста ограничена. Може се користити са циљем трајног излечења, најчешће после операције (постоперативна зрачна терапија), потом као једини начин лечења када операција није могућа (радикална зрачна терапија), превентивно (профилактичка зрачна терапија) или за ублажавање тегоба какда излечење није могуће (палијативна зрачна терапија).

Принцип дејства радиотерапије је оштећење туморских ћелија путем оштећења туморске ДНК, тј. генетског материјала.
Циљ зрачне терапије је уништење малигних ћелија, а тиме и тумора, али уз поштеду околног здравог ткива. Некада је то врло тешко или није могуће ако је здраво ткиво осетљиво и тешко подноси зрачење, па је зато зрачна терапија на неким местима у телу могућа, а на некима не.
Савремена технологија омогућава врло прецизно зрачење са максималном поштедом околног здравог ткива. Једна од најчешћих метода у радиотерапији је спољашње зрачење или телерадиотерапија. Спроводи се обично на апаратима – линеарни електронски акцелератор (LINAC), који емитују X-зрачење и снопове електрона високих енергија

Током лечења зрачном терапијом јављају се различита нежељена дејства у организму. Најчешће су реакције на кожи у виду топлоте, црвенила, перутања, другачије пребојености на појединим деловима. Оштећења могу бити и у виду опекотина, болна и отечена. У том периоду спроводи се посебна нега намењена озраченој кожи, а у складу са степеном оштећења. Слузокожа може бити захваћена променама, па се и превентивно и за лечење користе различити раствори за испирање одговарајућих регије( раствор за испирање усне дупље, раствори за испирање гинеколошке регије и сл. Некад зраци током терапије пролазе кроз или у близини тзв . еметогених регија (стомак, глава), које уколико се озраче доводе код пацијента до мучнине и повраћања. Апетит последично може бити пролазно ослабљен, па се саветује посебна исхрана, као и превентивна употребе лекова против мучнине и повраћања. Промене столице могу бити се испољити кроз отежана и ретка пражњења (затвор) или много чешће, у виду учесталих, течних столица( дијареја).

Уколико се тегобе не смире након адекватне терапије, понекад се зрачна терапија обустави привремено, док се пацијент не опорави у довољно мери, а затим се настави.

Уколико се зрачи глава, врло је вероватно да ће доћи и ди опадања косе у озраченој регији. Ако се зрачење спроводи у регији врата, постоји могућност да ће функционисање штитне жлезде бити поремећено, па су неопходне периодичне провере хормона. Врло ретко, али значајно нежељено дејство зрачне терапије је појава малигнитета у тој регији или леукемије, обично након више година од спроведеног лечења.

Текст на основу извора уредила др Мирјана Бркић
Извори:
1.www.nurdor.org
2.www.ncrc.ac.rs
3.www.onk.ns.ac.rs