1 2 3 4 5

ВестиНЕУРАСТЕНИЈА

Узрок је непознат, мада се сматра да су предиспонирајући фактори: генетска предиспозиција, стрес, узраст између 20 и 55 година и мушки пол.

Клиничка слика
Сматра се да је неурастенија најчешћи облик неуроза. Неурастенија се манифестује нервном слабошћу све до потпуне исцрпљености снага. Код неурастеније се активирају потенцијална жаришта инфекција, појављују се проблеми са холестеролом, чиром на желуцу или дванаестопалачном цреву. Ова болест је својеврсни катализатор који открива соматско оболење. Портрет неурастеничара се увек осликава на исти начин: ради се о експлозивном, раздражљивом карактеру, који лако плане, кога издају нерви или потпуно супротно, о апатичном човеку, увек спремном да заплаче, који осећа хронични умор и исцрпљеност свих животних снага.
Интересантно је, међутим, следеће: повећана раздражљивост и експлозивност неурастеничара нису усмерени према себи, већ искључиво према онима који га окружују. Таквог човека сви и све раздражује, он често постаје каприциозан, лако се разгневи и разјари. Карактеристична је напетост, општа слабост, брзо умарање, нервоза, слаба концентрација, поремећаји спавања, недостатак интересовања, притисак у глави, осећај бола који се везује за различита места у телу, малаксалост, знојење, тахикардија, зујање у ушима и сл.

Подтипови (уз опште карактеристике јављају се и следећи симптоми):
Церебрална: главобоље, несаница, хронична изнуреност, анксиозност, забринутост, континуирани осећај имора.
Спинална: бол у леђима, измењен сензибилитет у виду паљења, пецкања и осећаја језе.
Гастроинтестинална: мучнина, повраћање, надустост трбуха, смењивање опстипација (затвора) и пролива
Кардијална: палпитације (лупање срца), оштар бол у грудима.

Лечење
Прва метода лечења је когнитивна бихевиористичка терапија. Други је приступ узимање лекова (амитриптилин, ефеџор, буспирон), често у облику једног од антидепресива који делује на хемијске реакције у нашем мозгу. Медикаментозна терапија примењује се уз психотерапију, а никако уместо ње.

Извори:Стетоско.инфо
датум: 16.6.2023.