1 2 3 4 5

ВестиНЕУРАЛГИЈА ТРИГЕМИНУСА

Неуралгија тригеминуса представља повремене нападе оштрих болова у лицу у пределу једне од грана овог живца.

Узрок настанка
Код симптоматских неуралгија посреди су познати узроци надражаја овог живца:
тумор понтоцеребеларног угла, тумор Гасеровог ганглиона, запаљенски процеси, мултипла склероза, болести зуба и синуса и др. Болест зуба, као узрок неуралгичног бола лица, често је прецењена и нису ретки болесници којима је непотребно и неоправдано извађено више зуба пре него што је постављена правилна дијагноза идиопатске неуралгије. Узрок идиопатске неуралгије је непознат. Једно од објашњења било је да је посреди затезање доње гране тригеминуса због асиметричне протрузије доње вилице. То доводи до повлачења и остале две гране и њиховог наслањања на ивицу кости и тврде мождане опне. Међутим, данас преовладаава мишљење да је идиопатска неуралгија изазвана демијелинизацијом сензитивних влакана коренова н. тригемунса у понтоцеребеларном углу због компресије од стране артерија и вена које леже на њима.

Клиничка слика
Болест се најчешће јавља после 40. године живота, двоструко чешће у жена. Бол је врло оштар, као удар ножем или електричном струјом и најчешће се јавља у пределу горње вилице, ређе доње а најређе у пределу чела и ока. Карактеристична је појава грча мишића лица због болова (tic douloureux, болни тик). Некада се истовремено јављају црвенило лица, влажење ока и секрет из носа. Бол најчешће захвата само једну половину лица. Напади болова трају од неколико секунди до једног минута, а касније нешто дуже. Између напада нема никаквих сметњи. Болови се јављају више пута дневно током неколико недеља, а затим наступа миран период који траје различито дуго. Често на лицу, усни или језику постоји тачка са које се благим додиром може изазвати напад бола. Бол такође могу изазвати хладан ветар, жвакање, гутање, умивање, зевање или говор.

Лечење
Напади болова се најчешће могу контролисати карбамазепином који се даје до престанка болова. Уколико овај лек нема ефекта, може се применити дифетоин, валпроати или бацлофен. Нови антиепилептиок габапентин показао се веома ефикасним у купирању неуралгичних болова. Хируршке методе се примењују када медикаментно лечење не доведе до жељеног ефекта (блокада појединих грана тригеминуса, пресецање влакана за бол и др) .

Извор: стетоскоп.инфо
датум: 18.12.2022.