1 2 3 4 5

ВестиНЕОНАТАЛНА ЖУТИЦА

Жутица – жута пребојеност коже и видљивух слузокожа последица је накупљања билирубина у кожи и слузокожи. Физиолошка жутица у деце рођене на време запажа се обично 2. до 3 дана живота, максималне вредности достиже 3-4. дана и затим опада до нормализације 5-7. дана.

Пораст вредности идиректног и/или директног билирубина преко нормалних вредности доводи до патолошке жутице.
У новорођенчади при индиректној хипербилирубинемији боја коже може бити наранџаста, док код мешовите или директне хипербрилирубинемије боја коже жућкасто-зелена, а столица најчешће ахолича. Жутица се сусреће у око 20% новорођенчади рођене на време и око 80% деце рођене пре времена. Интезитет жуте боје није у сразмери са концетрацијом билирубина у крви, тако да при израженој жутици треба обавезно одредити вредности билирубина у крви.

Мере за спречавање (патолошке) неноаталне жутице
- препознавање ризичних трудноће и примена одговарајућих мера
- профилакса Рх сензибилизације
- примена мера и поступака за спречавање превременог рођења дета
- природна исхрана од рођења, на сваки захтев детета
- едукација здравствених радника о ризицима у настанку ненаталне жутице, благовременом препознавању жутице, значају одређивања вредности билирубина у крви, поступцима у нези и исхрани и упућивању детета у одговарајући медицински центар.

ПРЕВЕНЦИЈА И ЛЕЧЕЊЕ ЖУТИЦЕ У ПОРОДИЛИШТУ
Најважнија преветивна мера за настанак жутице је дојење. Важно је да дојење почне што је могуће раније, да мајка обучава, а особље прати успешност дојења и пружа мајци помоћ и подршку. Дојењем дете добија довољну количину течности и калорија, подстиче се развој пробиотских бактерија у дебелом цреву и редовне столице.
Мерење се врши из крви новорођенчета или преко коже-транскутаним мерењем. Транскутано мерење, иако има неких огранињења, представља далеко практичнији и за бебе безболан начин мерења и даје поуздане резулате код деце које није примењивана фото терапија.
У лечењу жутице најчешће се користи фото терапија, дете се излаже плавој или белој светлости одређене таласне дужине, која претвара билирубин у облик растворљив у води и може се излучи столицом и мокраћом.
Уколико вредности билирубина расту и поред примене фото терапије, неопходне су друге терапијске мере, као што је ексангвинотрансфузија, примена имуноглобулина и друге, зависно од узорка житице.

Текст на основу извора уредила струковна медицинска сестра, Сања Станковић, гинеколошко-акушерско одељење, Опште болнице Панчево-

Извор:
Гинекологија и акушество, Проф, др. Драгомир Младеновић, др.Зорица Маледеновић-Богдановић, др. Александра Маледновић-Михаиловић.
Завод за уђбенике и наставна средства, Београд 2005