1 2 3 4 5

ВестиИзглед превременог рођеног детета (недоношчета)

Просечна порођајна тежина превременог рођеног детета обично не прелази 2500гр. Телесна дужина досеже до 48 цм, а обим главе до 34 цм.

Због наглог прекинутог биолошког сазревања органа и система, недоношче није спосбно да самостално започне и одржава основне животње радње. Анатомска, функционална и биохемијска, имунолошка и метаболичка незрелост, скоро свих система органа, превремено рођену децу сврстава у групу угрожених новорођенчади.

Превремено рођено дете мирно лежи затворених очију, слабог неуро-мускулаторног тонуса, без отпора се „прелива“ на рукама. Моторна активност је слабо изражена, лице у виду маске, без гласа плаче ако је млађе од 32 НГ. Кожа је бледо ружичаста или јако црвена, мека и скоро провидна желатинозна.

На леђима, трбуху, потколеницама, табанима и шакама изражени су тестасти едеми. Мишићи и поткожно масно ткиво су оскудни или се не примећују. Глава је велика у односу на труп, кратке и мршаве руке и ноге. Очне јабучице слабо су покретне. Очни капци су формирани, али трепавице и обрве нису јасно уочљиве. Нос је лако спљоштен, носне хоане пролазне, недоношче не може да ослободи нос када лежи на трбуху. Горња и доња вилица су слабо развијени.

Врат је кратак, изгледа као да је глава насађена на бачвасти грудни кош, који се споро и површно помера при дисајним покретима.

Трбух је широк, разливен, са доста тестастих едема, и слабије се укључује у дисајну функцију. Ноге и руке се слабо покрећу. Нокти нису формирани, већ су обично у виду орожале скраме код деце испод 32 недеље гестације.

Текст уредио др Емир Шефити, ГАО ОБ Панчево

Извори: Уџбеник за студенте медицине група аутора