1 2 3 4 5

ВестиТрећа недеља маја – Национална недеља здравља уста и зуба

Према Националном календару здравља у Србији се од 1991. године у трећој недељи маја обележава Национална недеља здравља уста и зуба. У том периоду одржава се низ активности које имају за циљ подизање свeсти о значају:

- редовног и правилног одржавања оралне хигијене
- здравој исхрани ( избегавање слаткиша, кафе и намирница које имају високу пријемчивост за зубну глеђ, а тиме и виши потенцијал развоја каријеса)
- смањењa уноса дуванског дима (као агенаса који изузетно негативно утиче на здравље зуба и меких ткива оралне дупље)
- редовних стоматолошких прегледа( барем једном годишње)
- повезаности болсети уста и зуба са појавом болести других органа и ораганских система( кардиоваскуларни систем, зглобови, бубрези...) итд.

На основу истраживања Института за јавно здравље Србије “др Милан Јовановић Батут” из 2013. године, проценат становништва наше земље који више од једном дневно пере зубе износио је свега 51,7%. Но, иако је проценат тек једва преко 50, тај податак представља пораст у односу на слично истраживање из 2006. године, када је тај проценат износио 47,1%. Тадашње испитивање (из 2013.) о редовном прању зуба међу различитим друштвеним групама дало је следеће резултате:
- према полу: жене 60.4%, мушкарци 42.3%
- према средини у којој живе: становништво урбаних средина 58.8%, остала насеља 41.1%
- према узрасној структури: највиши проценат је у групи 15-24 године живота и износи 71.9%, потом проценат прогресивно опада, да би на пример у популационој групи 45-54 године живота износио 47.6%, те да би у старијим групама задржао тренд опадања и свео се у старосној групи 75-84 године живота на свега 24.6%.
- према степену образовања: основно и ниже 37%, средње 53.49%, више и високо 69.85%
- према материјалном положају: најсиромашнији 31.5%, сиромашнији 43.8%, средњи слој 52.5%, богатији 60.8%, најбогатији 69.8%
- према географским областима наше земље: Војводина 49.7%, Београд 62.8% , Шумадија и западна Србија 50.2%, Јужна и источна Србија 43.8%
Занимљив је и податак да, гледано у последњих неколико година просечно, око 13% становника Србије нема ни један зуб.

Да би се унапредило орално здравље наше популације, неопходно је нагласити значај превенције развоја болести зуба и усне дупље, а чији основ је у највећој мери у спровођењу хигијенских мера. Под редовним практиковањем оралне хигијене подразумева се, поред прања зуба, спровођење хигијене језика и слузокоже образа, најмање два пута дневно. Тај минимум подразумева јутро( чим се устане) и вече ( пред спавање). Разлог за то је што се у току сна смањено лучи пљувачка која има заштитну улогу, односно регулише pH у оралној средини, јер доприноси смањењу концентрације киселих продуката бактеријског метаболизма у усној дупљи. Препорука је да се орална хигијена спроводи и накаон сваког оброка.
Битан фактор у квалитету одржавања оралне хигијене представља правилан избор средстава за њено спровођење, али и сама техника прања зуба. Основна средства за оралну хигијену су: четкица и паста за зубе, конац за чишћење међузубног простора и интерденталне четкице. У помоћна средстава спадају: (флуорисани) раствори за испирање уста, чачакалице...
У домену избора средстава, треба највише обратити пажњу да ли је четкица адекватне величине за морфолошке карактеристике вилица и зуба, да ли су равномерни распоред и дужина влакна и да ли су она мека или средње тврда (избегавати тврда влакна због оштећења десни и убрзања њиховог повлачења тј. развоја парадонтопатије). Уз правилно прање и одлагање четкице након сваке употребе, она би требала да остаје у употреби не дуже од 2-3 месеца.
Техника прања зуба подразумева да се смер кретања четкице одвија од десни ка врху зуба. Покрети треба да се понове 3-4 пута у регији коју обухвата четкица, а потом се наставља прање суседног дела зубног низа по истом принципу. Након тога се хоризонталним покретима перу гризне површине зуба. Затим се перу језик и слузница образа, леђном страном четкице, уколико на њој постоје рељефи за то предвиђени, уколико поменутих нема, наведене регије се такође перу влакнастим делом четкице.

Опште узевши, намеће се као закључак да је и у овом случају- чистоћа пола здравља. Зато, негујте здравље својих зуба и лепоту осмеха, јер ипак је он „једина крива линија која исправља свет“.

Текст на основу извора уредила др Миломирка Димитријевић, Одељење за физикалну медицину и рехабилитацију

Литература:
1) http://www.apotekavrbas.co.rs/nacionalna_nedelja_zdravlja_usta_i_zuba.html
2) https://www.batut.org.rs/download/publikacije/pub201620180419.pdf
3) https://aqualab.rs/nacionalna-nedelja-zdravlja-usta-i-zuba/
датум: 13.5.2023.