1 2 3 4 5

Вести21-26. јануар – Европска недеља превенције рака грлића материце

Од 20. до 26. јануара широм Европе се обележава Европска недеља превенције рака грлића материце. На иницијативу Европске асоцијације за рак грлића материце, велики број земаља реализује кампање подизања нивоа здравствене културе жена и знања о раку грлића материце и његовој превенцији.

Сваке године у Европи се ова малигна болест открије код приближно 60.000 жена, док 30.000 жена умре. Посебно забрињава чињеница да се болест јавља у млађој животној доби и представља други најчешћи рак код жена старости од 15 до 44 године у Европи. Република Србија се према стопама обољевања од карцинома грлића материце налази на четвртом месту међу европским земљама, после Румуније, Литваније и Бугарске, а према стопама умирања од карцинома грлића материце у Европи, Србија се налази на другом месту после Румуније. Карцином грлића материце је трећи водећи узрок у обољевању и пети у умирању од свих малигних тумора код жена у Србији. Подаци указују да свакога дана у Србији оболе 4 жене, а нажалост 1 жена изгуби битку са овом малигном болешћу. Рак грлића материце настаје на доњем делу материце који је окренут према вагини. Болест почиње када се неке ћелије грлића материце промене и крену да се умножавају на неконтролисан начин. Потребно је неколико година да би промене на грлићу материце прерасле у рак. Срећом, те преканцерозне промене се лако лече. Међутим, како не дају никакве симптоме, редовни прегледи Папаниколау тестом (по енглеској речи названи скрининг) су једини начин да се такве промене открију.

Рак грлића материце је проузрокован Хуманим папиллома вирусом. Постоји више од 100 типова ХПВ-а, од којих око 15 може проузроковати рак грлића материце. Већина одраслих људи је заражена ХПВ-ом у једном периоду живота, али инфекција најчешће прође сама, без компликација. Ако ХПВ инфекција не прође, ризик за настанак рака грлића материце може бити повећан. Данас постоји вакцинација која може да заштити од два најчешћа типа овог вируса, ХПВ-а 16 и 18, који проузрокују око две трећине свих случајева рака грлића материце и много абнормалних налаза Папаниколау теста. Ова вакцинација ће бити најефикаснија ако се обави пре инфекције ХПВ-ом 16 или 18, али неће штитити од свих типова ХПВ-а. Зато ће, и поред вакцинације, скрининг прегледи остати потребни. Скрининг и вакцинација су, заједно, најефикаснија заштита од рака грлића материце. Поред ХПВ инфекције у факторе ризика спадају и рана сексуална активност и рано сексуално сазревање, многобројност сексуалних партнера, сексуални односи без заштите, лоши социјално економски услови, лоша хигијена, пушење и контрацептивна средства.

Ко треба да иде на скрининг за рак грлића материце? Све жене, од 20. до 65. године живота, треба да иду на ове прегледе сваке године. После 3 узастопна нормална резултата, уколико жена не припада ризичној групи, преглед се може радити на 2-3 године. Скрининг за рак грлића материце је ефикасна заштита од ове болести само ако се обавља редовно.

Ризичне групе:

-Жене које су рано почеле да упражњавају сексуалне односе

-Жене које често мењају сексуалне партнере

-Жене са великм бројем порођаја

-Жене које су у вези са промискуитетним мушкарцима

-Сексуалне раднице

-Жене оболеле од полно-венеричних болести

Рани симптоми карицнома грлића материце не постоје. Први симптоми се јављају када је болест већ ушла у инвазивни стадијум. Први симптом је најчешће контактно крварење, обично у току полног односа или при гинеколошком прегледу, затим продужено менструално крварење и крварење након менопаузе. Касније је јавља сукрвичаво бело прање, а када карицном продре у везивно ткиво јавља се исцедак који личи на исцедак испраног меса. Бол је касни симптом болести. Уколико малигни процес метастазира у мокраћну бешику јављају се бол при мокрењу и присуство крви у мокраћи. Уколико се шири ка ректуму јављају се опстипација, бол и крварење.

Шта треба да урадите? Закажите преглед код гинеколога у оближњем Дому здравља или поликлиници. Преглед никада не треба да се обавља у време менструације. Два претходна дана немојте имати сексуалне односе и немојте користити никакве вагиналне третмане.

Како се одвија преглед? За скрининг се користи Папаниколау тест. У току кратког и безболног гинеколошког прегледа, Ваш гинеколог ће пажљиво, четкицом или шпатулом, прикупити брис са грлића материце. У том брису се налазе и неке ћелије са површине грлића материце. Тај узорак се потом шаље у лабораторију где ће бити анализиран под микроскопом у потрази за ћелијама које имају абнормалне промене.

Већина жена има нормалан резултат Папаниколау теста. У том случају ризик да добијете рак грлића материце је мали. Ипак, наставите са редовним скрининг прегледима. У случају абнормалног резултата Папаниколау теста. То само значи да су у њиховом брису нађене ћелије које показују неке промене. Код жена које иду редовно на прегледе ретко се Папаниколау тестом нађе рак. Сви абнормални резултати захтевају праћење. У зависности од резултата, биће Вам саветована једна од следећих могућности: поновни Папаниколау тест за три до шест месеци, колпоскопија, детаљни преглед грлића материце. Неке промене које се окрију додатним прегледима треба одстранити како не би прерасле у рак. Једноставан третман који углавном може да се обави амбулантно је најчешће довољан. Такви третмани ретко утичу на сексуални живот жене или њену могућност да има децу.

Апел као савет:

-Редовни одласци на гинеколошке прегледе, већ од 20-е године живота – бар једна колпоскопија годишње и Папаниколау брис

-Адекватна заштита при сексуалним односима

-Коришћење кондома као контрацептивног средства

-Здрав стил живота: не пушити, не почети сексуалне односе пре напуњене 16-те године живота

-Избегавање честог мењања партнера

-Обавезно лечење "безазлених" раница и других доброћудних промена, као и упале грлића материце

-Рано откривање и правовремено лечење премалигних промена на грлићу материце

Основна порука свим женама је да је рак грлића материце малигна болест која се може спречити. „РАНО ОТКРИВАЊЕ МОЖЕ СПРЕЧИТИ РАК ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ” је слоган који ће обележити потребу да још једном апелујемо на наше сестре, мајке, ћерке, пријатељице да у Европској недељи превенције рака грлића материце размишљају о свом репродуктивном здрављу, и да у току године одвоје дан када ће посетити свог лекара и искористити неку од доступних могућности превенције.

Поводом обележавања Европске недеље превенције рака грлића материце, др Слободан Овука, директор ОБ Панчево, одржаће предавање на ову тему. Предавање ће се одржати 24.01.2020. год, у малој сали Градске управе Града Панчева, са почетком у 18 часова.

Текст на основу извора уредио др Бојан Кукић, одељење Гинекологије и акушерства ОБ Панчево

Извори: Гинекологија и акушерство, Уџбеник за студенте, Медицински факултет Универзитета у Београду, 2011.

www.zdravlje.org.rs