1 2 3 4 5

ВестиНарколепсија

Нарколепсија је хронични поремећај сна који карактерише јака дневна поспаност и изненадни напади сна. Oсобама са нарколепсијом је често тешко да остану будни током дужег временског периода, без обзира на околности. Нарколепсија може изазвати озбиљне поремећаје у вашој свакодневној рутини.
Нарколепсија је хронично стање за које нема лека. Међутим, лекови и промене начина живота могу вам помоћи да управљате симптомима. Подршка других, породице, пријатеља, послодаваца, наставника, може вам помоћи да се носите са нарколепсијом.

Симптоми
Знаци и симптоми нарколепсије могу се погоршати првих неколико година, а затим наставити доживотно. То укључује:

• Прекомерна дневна поспаност. Људи са нарколепсијом заспу без упозорења, било где и било када. На пример, можда радите или разговарате са пријатељима и одједном спустите главу и заспите, спавајући од неколико минута до пола сата. Када се пробудите, осећате се освежено, али на крају поново заспите.

• Изненадни губитак мишићног тонуса. Ово стање, звано катаплексија, може изазвати бројне физичке промене, од нејасног говора до потпуне слабости већине мишића, и може трајати до неколико минута.
Катаплексија је неконтролисана и покрећу је интензивне емоције, обично позитивне као што су смех или узбуђење, али понекад страх, изненађење или бес. На пример, када се смејете, ваша глава може неконтролисано да клоне или колена могу изненада поклекнути.
Неки људи са нарколепсијом доживљавају само једну или две епизоде катаплексије годишње, док други имају бројне епизоде дневно. Не доживљавају сви са нарколепсијом катаплексију.

• Парализа сна. Људи са нарколепсијом често доживљавају привремену немогућност кретања или говора док тону у сан или након буђења. Ове епизоде су обично кратке - трају неколико секунди или минута - али могу бити застрашујуће. Можда сте свесни стања и без потешкоћа да га се сетите касније, чак и ако нисте имали контролу над оним што вам се дешава.
Ова парализа спавања опонаша тип привремене парализе која се обично јавља током периода спавања који се зове брзо спавање ока (РЕМ). Ова привремена непокретност током РЕМ спавања може спречити ваше тело да изврши активност из снова.
Међутим, немају сви са парализом сна нарколепсију. Многи људи без нарколепсије доживљавају неке епизоде парализе сна.

• Промене у РЕМ спавању. РЕМ спавање је обично када се већина сања. РЕМ спавање се може јавити у било које доба дана код људи са нарколепсијом. Људи са нарколепсијом често брзо прелазе у РЕМ сан, обично у року од 15 минута након што су заспали.

• Халуцинације. Ове халуцинације се називају хипнагошким халуцинацијама ако се догоде док заспите и хипнопомпичним халуцинацијама ако се јаве након буђења. Пример је осећај као да је странац у вашој спаваћој соби. Ове халуцинације могу бити посебно живописне и застрашујуће јер можда нисте у потпуности заспали када почнете да сањате и своје снове доживљавате као стварност.

Остале карактеристике
Особе са нарколепсијом могу имати друге поремећаје спавања, као што је опструктивна апнеја у сну - стање у којем дисање почиње и престаје током целе ноћи - синдром немирних ногу, па чак и несаница. Неки људи са нарколепсијом доживљавају аутоматско понашање током кратких епизода нарколепсије. На пример, можете заспати док обављате задатак који иначе обављате, као што је писање, куцање или вожња, а наставите да обављате тај задатак док спавате. Када се пробудите, не можете да се сетите шта сте урадили, а вероватно и нисте добро урадили.

Узроци
Тачан узрок нарколепсије није познат. Људи са нарколепсијом тип 1 имају низак ниво хемијског хипокретина . Хипокретин је важна неурохемикалија у вашем мозгу која помаже у регулисању будности и РЕМ спавања.
Такође је вероватно да генетика игра улогу у развоју нарколепсије. Али ризик да родитељ пренесе овај поремећај на дете је веома низак - само око 1%.

Фактори ризика
Постоји само неколико познатих фактора ризика за нарколепсију, укључујући:

• Старост. Нарколепсија обично почиње код људи између 10 и 30 година.

• Породична историја. Ваш ризик од нарколепсије је 20 до 40 пута већи ако имате члана породице који има нарколепсију.

Компликације
• Јавно неразумевање стања. Нарколепсија може изазвати озбиљне проблеме за вас на професионалном и личном плану. Други вас могу видети као лењог или летаргичног. Ваш учинак може бити лош у школи или на послу.

• Ометање интимних односа. Интензивна осећања, као што су бес или радост, могу изазвати знаке нарколепсије као што је катаплексија, што доводи до тога да се погођене особе повуку из емоционалних интеракција.

• Физичке повреде. Напади спавања могу довести до физичких повреда људи са нарколепсијом. Имате повећан ризик од саобраћајне несреће ако доживите напад током вожње. Ризик од посекотина и опекотина је већи ако заспите док припремате храну.

• Гојазност. Особе са нарколепсијом чешће имају прекомерну тежину. Повећање телесне тежине може бити повезано са ниским метаболизмом.

Када посетити доктора?
Обратите се свом лекару ако осетите прекомерну поспаност током дана која ремети ваш лични или професионални живот.

Teкст на основу извора уредио Дејан Чизмаш, медицински техничар Одељења неурологије, Опште болнице Панчево

Извор: www.mayoclinic.org