1 2 3 4 5

ВестиМултипла склероза

Мултипла склероза је је болест мозга и кичмене мождине, тј. централног нервног система. Код мултипле склерозе имуни систем напада заштитни мијелински омотач који прекрива влакна нерава и тиме узрокује проблеме у комуникацији између мозга и остатка тела. У крајњем случају, мултипла склероза може да изазове погоршање и трајно оштећење нерава.

Знаци и симптоми мултипле склерозе могу да варирају и зависе од количине оштећених нерава, али и од тога који су нерви погођени овом болешћу. Неки људи оболели од МС могу да изгубе способност самосталног хода или хода уопште, док други могу имати дуге периоде ремисије без икаквих нових симптома.

Не постоји излечење код ове болести. Међутим, успешна дијагноза мултипле склерозе води до лечења које може да убрза опоравак од напада, модификује ток болести и ублажи њене симптоме. Мултипла склероза се испољава у виду различитих симптома који могу бити дуругачији од особе до особе. У зависности који део мозга или кичмене мождине је оштећен и јачине запаљења мијелинског омотача нерава могу се јавити и различити симптоми. Некада се и поред присутних оштећења симптоми неће јавити зато што захваћено место не представља стратешки битну анатомску локацију.

Симптомптоми су бројни и могу се испољити као: поремећај вида (замагљен вид или губитак вида, бол у оку), дупле слике, тешкоће са говором, мишићна слабост, отежан ход, осећај затегнутости у мишићима-спастицитет (односно ненормално повишен тонус мишића), спазми ( болни мишићни грчеви), тешкоће са координацијом и равнотежом, вртоглавица, тремор, измењен осећај додира, мравињање, трњење, свраб, бол, поремећај мокрења, дефекације и сексуалних функција, поремећај инетелктуалних способности (концентрације и пажње, тешкоће расуђивања), поремећаји расположења-депресија. Замор се јавља код 50-84% пацијената и има негативан утицај на квалитет живота и функционисање. Код чак 60% оболелих од мултипле склерозе топлота може довести до погоршања симптома.

Мултипла склероза је болест код које не постоји излечење, али се адекватном терапијом отклањају симптоми и побољшава квалитет живота болесника. Најчешће се у терапији користе кортикостероиди за системску примену (преднизон), који могу олакшати симптоме између напада болести, али не утичу на могућу појаву дуготрајне инвалидности.

Текст на основу извора уредила Александра Тодоровић медицинска сестра, одељење Неурологије, Општа болница Панчево.

Извор:
https://www.consulta.rs/aktuelnosti/multipla-skleroza-sta-sve-treba-da-znate
https://euromedic.rs/pregledi/specijalisticki-pregledi/neurologija/neurologija-multipla-skleroza
https://www.stetoskop.info/bolesti-nervnog-sistema-neurologija/multipla-skleroza