1 2 3 4 5

ВестиДалеко од краја пандемије: Многи шетају, а не знају да су заражени

Корона нас је научила шта значи капљична инфекција, како је дисати испод хируршке маске и зашто се не смемо руковати у време када пандемија достиже пик. Директор Опште болнице у Панчеву, доктор Слободан Овука апелује да се вакцинишемо сви целокупно да би вакцина имала ефекат какав би требало да има.

Упознали смо све наше епидемиологе, вирусологе и пулмологе. Сазнали смо и ко су произвођачи вакцина. С друге стране, живели смо у рату са невидљивом пошасти која је многима однела најближе.

Две године после, можемо рећи да, на жалост, свако од нас зна некога кога више нема због короне. Најновије истраживање учи нас да је важно вежбати у проветреним просторијама и да ако боравимо у загушљивој теретани, вероватноћа да ћемо добити корону, ако је неко у близини има, износи готово 100%.

- Ми имамо 156 позитивно ковид пацијената, а имамо чак 25 људи који су на интезивној нези и који су на ивици опстанка. Оно што је забрињавајуће је да има много више млађих људи. Ми водимо евиденцију за сваког пацијента. Вакцина штити и много су боље клиничке слике оних који су вакцинисани. Опасност код овог соја омикрона је то што имате људе који шетају градом, а ни не знају да су позитивни, јер је овај вирус далеко блажи. Једино ових годину дана, где имамо на располагању све врсте вакцине, ми нисмо то искористили. Ми се увек исти у једном кругу вакцинишемо, можемо се вакцинисати и осам пута ако је нас пола, а друга половина се не вакцинише, онда ни та 3. или 4. доза неће имати толики ефекат. Овако ћемо и ми добити обавезну вакцинацију - рекао је Слободан Овука за Јутарњи програм на Курир телевизији.

Извор: https://www.kurir.rs/vesti/drustvo/3862923/strucnjaci-upozoravaju-daleko-smo-od-kraja-pandemije?fbclid=IwAR1oSbcOqAF5hNeqCF_WvT7O3Yix3jiDRyGSJ2lz6GclIE301CKclVv1i8M