1 2 3 4 5

ВестиИНСУФИЦИЈЕНЦИЈА МИТРАЛНОГ ЗАЛИСКА

Митрална инсуфицијенција је срчана мана настала неадекватним затварањем митралног отвора путем митралних кусписа, због чега у систоли долази до враћања – регургитације крви у леву преткомору.

Узрок настанка
Најчешћи узрочници митралне регургитације су пролапс митралног залиска и дисфункција папиларних мишића у оквиру исхемијске болести срца. Могући етиолошки чиниоци су и реуматска грозница, коронарна болест, дилатација леве коморе, калцфикација митралног прстена, хередитарна оштећења везивног ткива, конгениталне аномалије, руптура хорди и папиларног мишића, и др.

Клиничка слика
Ова мана се најчешће годинама добро толерише, после чега се испољава појавом замора и различитим степенима диспнеје (отежано дисање). При знатном смањењу минутног волумена јавља се изразита малаксалост, умор и исцрпљеност. Митрална инсуфицијенција у коронарној болести испољава се и типичним боловима у грудном кошу или појавом акутног срчаног удара. Симптоми у пролапсу митралног залиска су често у виду палпитација, атипичних боова у грудном кошу, диспнеје, умора и анксиозности.

Дијагноза
Поставља се на основу анамнезе, клиничке слике, објективног налаза (холосистолни шум типа регургитације), рендгенографије плућа и срца, ЕКГ-а, ехокардиографије, катетеризације срца.

Лечење
Лечење је хируршко – рекунструкциони захвати на митралном залиску код кога је то могуће или уградња механичке или биопротезе.

Извор: стетоскоп.инфо
датум: 29.10.2022.