1 2 3 4 5

ВестиМИГРЕНА

Мигрена је васкуларна главобоља, јавља се периодично и бол углавном захвата половину главе. Бол је често праћена мучнином, повраћањем и поремећајем вида. Карактеристика мигренозних главобоља је да се пре напада у великом броју случајева јавља тзв. аура.

Подела мигрена:
- мигрене без ауре
- мигрене са ауром
- мигрене са продуженом ауром
Сматра се да од мигрене пати 10% укупне популације, а жене чешће од мушкараца. Мигренозне главобоље су врло често у вези са менструалним циклусом или менопаузом, а за време трудноће се јављају врло ретко. Могу је узроковати и психички стрес, физички напор, метеоролошки услови или нагле промене времена, конзумирање одређене врсте хране, алкохол, итд.

Главобоље су изузетно учестале тегобе код човека. Делимо их у четири групе:
- Васкуларне
- Тензионе
- Неуралгије
- Симптоматске главобоље

Клиничка слика
Аура је предсигнал за почетак мигренозног бола и манифестује се у виду појаве тачке у видном пољу, испадом видног поља, поремећајем осећаја или моторике који је најчешће једностран, поремећајем говора. Може трајати неколико минута до највише сат времена. Настаје промена расположења у виду депресије или еуфорије, поремећај концентрације, немир. Може се јавити патолошка глад, нарочито потреба за слатким.
Након ауре, развија се пулсирајућа главобоља, али бол може бити и туп или пробадајући. Код више од 90% болесника бол је праћен мучнином и повраћањем. Велик број болесника се жали на тзв, фотофобију (преосетљивост очију на светлост), јак звук или јак мирис. При крају напада код неких болесника долази до полиурије (измокре већу количину мокраће). Напад мигрене углавном траје неколико сати, али се у већини случајева завршава унутар 24 сата.

Дијагноза мигрене се поставља на основу добро узете анамнезе од болесника, тј. на основу карактеристичне клиничке слике.

Лечење
Терапија мигрене подразумева:
- терапију лековима (подразумева лечење акутног напада мигрене и превенцију напада)
- промену начина живота и исхране, психотерапију, акупунктуру

Извор: "simptomi.rs"