1 2 3 4 5

Вести10. октобар – Светски дан менталног здравља

Светски дан менталног здравља се сваке године обележава 10.октобра од 1992.године на иницијативу Светске федерације за ментално здравље и уз подршку Светске здравствене организације, а у партнерству са министарствима здравља и организацијама цивилног друштва широм света.

Ментално здравље подразумева складан однос у самој личности у емоционалном, интелектуалном и социјалном смислу. Ментално здравље је веома важно за добро функционисање сваког појединца и друштва, јер психички поремећаји не изазивају само погоршање квалитета живота, патњу и отуђеност оболелих особа, већ целој заједници стварају огромно оптерећење посредовано економским факторима. Учесталост стресних поремећаја је висока, а у порасту су депресија, број самоубистава, злоупотреба алкохола и супстанци, као и психосоматски поремећаји.

Слоган Светског дана менталног здравља 2021. године „Брига о менталном здрављу: нека то постане стварност за све” пружа могућност првенствено онлајн с обзиром на пандемију KОВИД-19, да сви ми учинимо нешто конкретно како би очували ментално здравље током пандемије.

Пандемија KОВИД-19, која је погодила милионе људи широм света, оставила је дугорочне последице по ментално здравље. Неке особе, укључујући здравствене раднике, особе које живе саме, особе у изолацији и карантину, чланови породица заражених особа, као и особе са већ постојећим менталним поремећајима, биле су посебно погођене током пандемије.

Током пандемије KОВИД-19 дошло је до значајног нарушавања система пружања услуга менталног здравља, што је за последицу имало примену нових начина пружања услуга – пре свега коришћењем дигиталних технологија (услуга телемедицине) или пак коришћењем дежурних телефонских линија.

Пандемија KОВИД-19 утицала је и наставиће да утиче на особе свих старосних доби, и то на много начина: нпр. путем проживљеног страха од заражавања, преживљеног губитка блиских чланова породице, сталном стрепњом од губитка посла, или пак кроз осећај усамљености због социјалне дистанце.

Наиме, као појединци можемо предузети конкретне акције у циљу очувања сопственог менталног здравља и пружању подршке пријатељима и породици, као послодавци можемо да предузмемо кораке ка успостављању програма за опуштање и релаксацију за запослене, као креатори политика можемо да се обавежемо на повећање квалитета услуга менталног здравља, као лидери земаља можемо да представимо иновативна решења и примере добре праксе који могу послужити за инспирацију другима, и као новинари можемо да промовишемо примере добре праксе како би заштита менталног здравља постала стварност за све.

У Републици Србији је у циљу очувања менталног здравља у време пандемије KОВИД-19 отворена Национална телефонска линија за пружање психо-социјалне подршке свим грађанима којима јеиста потребна. Телефон за психосоцијалну помоћ грађанима 0800/ 309-309 је бесплатан и доступан нон-стоп 00-24 часа са свих мобилних и фиксних мрежа.

Tекст на основу извора преузела и адаптирала др Јелена Минић, Општа болница Панчево, Интерно одељење

Извор: https://www.who.int/campaigns/world-mental-health-day/2021/about