1 2 3 4 5

Вести20. октобар – Светски дан менопаузе

Светски дан менопаузе настао је као средство за подизање свести о фази у животу жене када престане менструација. Први светски месец посвећен менопаузи био је у октобру 2014. године. Међународно друштво за менопаузу га је промовисало и покренуло кампању под називом „Превенција болести након менопаузе.“ Циљ је био да се подигне свест о хроничним болестима за које је већа вероватноћа да ће захватити жене након менопаузе. Од тада сваке године се обележава светски месец и светски дан менопаузе.

У животу сваке жене дође тренутак који означава крај њених менструалних циклуса и који је означен као менопауза. То је централни догађај једног вишегодишњег прелазног периода између зрелог доба и почетка старости – климактеријума (климакса), током којег долази до постепеног гашења функције јајника и престанка репродуктивне способности жена. Климактеријум долази од грчке речи климактер, а значи промена/прекретница и обухвата цели период поступног гашења функције јајника, а може се поделити на три фазе: перименопаузу, менопаузу и постменопаузу.

Менопауза се дијагностикује након што је прошло 12 узастопних месеци од последње менструације. Промене нивоа естрогена и прогестерона, два женска хормона која се производе у јајницима. Поред физичких симптома, јављају се и емоционални симптоми менопаузе, који могу пореметити ваш сан, смањити енергију или утицати на емоционално здравље.
Менопауза се обично јавља у касним 40-им до раних 50-их година, али просечна старост у којој долази до менопаузе је 51 година живота. Настаје када престанете да производите хормоне који изазивају ваш менструални циклус и останете без менструације 12 месеци заредом. Време пре менопаузе може да траје осам до десет година и означено је као перименопауза. Време после менопаузе (постменопауза) трајаће до краја вашег живота.

Симптоми менопаузе-
Налети врућине, валунзи (изненадни осећај врућине или хладноће у лицу, врату и грудима од чега вам се може завртети у глави), језа, ноћно знојење и/или хладноће, учестало мокрење, проблеми са спавањем (несаница – тешкоће са спавањем, које могу бити последица ноћног знојења и чине да се осећате уморно и раздражљиво током дана), емоционалне промене (раздражљивост, промене расположења, блага депресија), повећање телесне тежине и успорен метаболизам,промене на кожи укључујући суву кожу (кожа постаје тања, мање еластична, сува и дехидрирана, склона настајању бора и тамних мрља и пега – хиперпигментацијама), суве очи или сува уста, убрзани рад срца (лупање срца, када вам откуцаји срца изненада постану убрзани),главобоље и мигрене које су израженије него иначе,болове у зглобовима и мишићима,промене либида (смањење сексуалног нагона),потешкоће са концентрацијом, пропусте у памћењу (често привремене),добијање на тежини, губитак или проређивање косе, честе инфекције уринарног тракта.

Менопауза због промене хормонског статуса носи повећан ризик за остеопорозу, а ризик од можданог и срчаног удара постају изједначени са ризиком од истог код мушкараца. Заправо, естроген има протективно дејство на кардиоваскуларни систем, па су жене до менопаузе у мањем рузику од обољевања од акутних кардиоваскуларних догађаја. Зато се саветује појачан хигијенско дијететски режим, промена лоших навика, окретање ка здравијем стилу живота-уравнотежена исхрана, са мањим садржајем масти, повећаним уносом калцијума, како би се превенирала остеопороза и смањио кардиоваскуларни ризик, редовна физичка активнст, у превазилажењу проблема вишка килограма, престанак пушења, уздржавање од алкохола
Како би се лакше носиле са променама које менопауза носи, потребна је едукација о постојећим начинима за превазилажење тегоба и благовремено саветовање са стручним лицима. Менопауза не захтева медицински третман.Уместо тога, третмани се фокусирају на ублажавање ваших знакoва и симптома и спречавање или управљање хроничним стањима која се могу појавити са старењем. Хормонска допунска терапија представља најсофистициранији лек за ублажавање симптома менопаузе. Пре увођења хормонске терапије потребан је детаљан преглед , провера општег стања жене, преглед дојки, гинеколошки преглед. Примењују се најмање дозе лекова ( синтетских хормона), које жени сузбијају субјективне сметње. Формулације које су доступне данас су разноврсне, а у односу на потребе жене, односно доминантне тегобе, врши се одабир препарата. Хормонска терапија је учинковита не само у отклањању најчешићих симптома менопаузе, већ и у смањењу ризика од остеопорозе и кардиовакуларних болести. За уклањање нервозе, поремећаје спавања и депресију лекар одговарајуће специјалности прописује адекватну терапију за ублажавање наведених тегоба( анксиолитик,хипнотик, антидепресив).

Текст на основу извора уредила др Јована Мариновић, Одељење за радиолошку дијагностику, ОБ Панчево.

Извори –
https://www.menopause.org/for-women/menopauseflashes/menopause-symptoms-and-treatments/going-mad-in-perimenopause-signs-and-solutions
Уџбеник Интерне медицине, аутор др Драгољуб Манојловић, Медицински факултет у Београду
Уџбеник Гинекологија и акушерство, група аутора, Медицински факултет у Београду