1 2 3 4 5

Вести„BURKHOLDERIA MALLEI"

„Burkholderia mallei" је аеробна, Грам негативна, непокретна бактерија. Не ствара капсулу. Колоније су ситне, подсећају на капљице меда. Ова бактерија је интересантна, јер се сматра потенцијалним биолошким оружјем у биолошком тероризму.

Пут преношења
Буркхолдериа маллеи узрокује сакагију, која је примарно болест животиња, најчешће коња, мула и магараца. Ретко се јавља код људи. Угрожени су ветеринари, дресери, запослени у кланицама и лабораторијама. Човек се инфицира директним контактом са инфицираном животињом, а бактерија улази кроз микротрауме на кожи и слузокожи или капљичним путем.

Патолошки (медицински) значај
Сакагија је обољење које се примарно се јавља код коња, а ретко код људи, углавном код оних који су у контакту са коњима.

Локална инфекција: на месту уласка настаје улцерација, папуле и/или пустуле, а уз то може доћи до повећања регионалних лимфних чворова и повишене телесне температуре.
Плућни облик: после инкубације од 10-14 дана може се развити плућна инфекција, од пнеумоније, плућног апсцеса до захватања плеуре у виду плеуралних излива.
Септикемија: јавља се код болесника са ослабљеним имунитетом (ХИВ, болести бубрега, дијабетес и сл.) карактерише се респираторним дистресом, хепатоспленомегалијом (увећане јетра и слезина), тешким главобољама, грозницом, проливом, гнојним променама на кожи, слабошћу мишића, дезорјентацијом и често резултира сепсом. Често је овај облик фаталан.
Хронични облик: подразумева мултипле абсцесе који могу да захвате јетру, слезину, кожу и мишиће.

Микробиолошка дијагностика
Бактериолошко - серолошка дијагноза се поставља прегледом материјала узетог од пацијента: крви, урина, спутума, кожних лезија. Затим се врши испитивање микроскопских, културелних, физиолошко - биохемијских и антигенских особина.

Лечење
Ординирају се антибиотици, најчешће цефалоспорини 3. генерације, пеницилин, хлорамфеникол или триметоприм - сулфаметоксазол.

Извор: стетоскоп.инфо
датум:5.2.2025.