1 2 3 4 5

ВестиШта је ларингокела?

Ларингокела представља врећасту избочину Моржагнијевог вентрикулуса гркљана. Моржагнијев вентрикулус је анатомско место гркљана које се налази између гласних жица. Ово проширење је обложено цилиндричним, трепљастим епителом и испуњено је ваздухом.

Ларингокела се најчешће јавља са једне страна гркљана, али може се јавити и обострано. Могу се поделити на унутрашње и спољашње по својој локализацији.

Унутрашње су мање и слепо се завршавају у унутрашњости гркљана. Спољашње ларингокеле могу достићи величине лоптице за голф, или песнице и налазе се са спољашње стране врата. Мешовите ларингокеле се јављају најређе и представљају комбинацију претходне две.

Ларингокела настаје због слабости зида ларинкса и повећаног притиска ваздуха у шупљини гркљана. Код деце се јавља након прележаног великог кашља, због екстремног напрезања приликом кашљања, а код одраслих се јавља приликом напрезања при физичком раду (подизање великих тежина). Чешћи је налаз ларингокеле код одраслих него код деце. Може се јавити код гласног говора, викања, певања, кијања...Чест је налаз код проефсионалних музичара на дувачким инструментима.

Како се манифестује ларингокела?
Симптоми и знаци ларингокеле зависе од њене локализације и величине.

У највећем броју случајева, мале ларингокеле пролазе без икаквих симптома, а веће ларингокеле могу да дају симптоме попут:
- гребања у грлу
- отежаног дисања (диспнеја)
- отежано гутање (дисфагија)
- промуклости
- повишена телесна температура, појава бола и непријатног задаха су знаци инфекције (ларингопијелокела)

Спољашње ларингокеле се јављају нарочито приликом повећаног напора, или гласног говора, певања и пацијенти се жале да се појави израслина на врату која се повуче сама од себе у највећем броју случајева. Ова израслина је најчешће овална, мекана, безболна, прекривена нормалном кожом.

Компликације по типу инфекција се јављају нарочито након инфекција горњих дисајних путева. Могуће су и екстремно велике ларингокеле које померају гркљан и могу довести до угушења пацијента.

Како се поставља дијагноза лаpингокеле?
Дијагноза ларингокеле се поставља на основу анамнезе са клиничком сликом и објективним прегледом. Објективни преглед је у домену лекара, специјалисте оториноларингологије који прегледа унутрашњост гркљана (ларингоскопија) и том приликом се могу видети врећаста избочења гркљана.

Од допунских анализа може се начинити рендгенски снимак региона врата (предњи и са стране) који може да покаже накупину ваздуха у врату.

Скенер (компјутеризована томографија) показује детаљне одлике ларингокеле и практикује се увек пре оперативног лечења.

Како се лече ларингокеле?
Код великих ларингокела које ометају дисање, гутање, изазивају промуклост, или једнострано чине велике естетске проблеме, препоручује се хируршки третман који подразумева њено уклањање и затварање комуникације са гркљаном. Ларингокеле које не изазивају симптоме не захтевају хируршки третман већ само прачење стања и избегавање великих напора, гласног певања, викања...

Након оперативног лечења, симптоми обично нестају у потпуности и пацијенти се враћају нормалним животним токовима.

Саветује се кашаста исхрана неколико дана након операције и конзумирање хладних напитака и сладоледа ради смањивања запаљенског процеса и отока. Прогноза је веома добра.

Извор: симптоми.рс
датум: 24.1.2022.