1 2 3 4 5

ВестиЛАЈМСКА БОЛЕСТ

У периоду раног пролећа па све до касне јесни , мора се пазити од уједа крпеља. У већини случајева ујед крпеља је безопасан, али у неким ситуацијама може доћо до озбиљног обољења – ЛАЈМСКА БОЛЕСТ.

Лајмску болест изазива бактерија Борелиа Бургдофери , која убодоме на човека преноси заражен крпељ из рода Иходес. Најчешћа поднебља су Европа и С. Америка. Постоје више вртса Бб, од којих неке врсте погађају нервни систем. Лајмска болесте се одвија у три стадијума: Локализовани, рано дисеминовани и касно дисеминовани. Сваки стадијум има своје клиничко испољавање.

Клиничка слика: црвенило, бол, свраб, повишена ТТ, главобоља, мијалгија (болови у мишићима ) најчешћи симптоми, блажи обли, први стадијум, у другом стадијуму долази до јачих симптома, везаних за менигитис, енцефалитис, мијелитис и у трећем стадијуму долази до реуматолошких, неуролошких и дерматолошких феномена (Ацродерматитис цхроника атропхицанс-АЦА, морпхеа, типична кожна промена трећег стадијума.

Дијагноза ЛБ се поставља на основу анамнезе, физикалног прегледа и низ других дијагностичких процедура и тестова. ЕЛИЗА тест на Бб IgG I IgM, лумбална пункција ( код сумње на неуролошка обољења, као што је менигитиси , енцефалитис. ) у неким случајевима се ради и магнет.

Лечење ЛБ зависи од стања, у неким блажим облицима прође без икаквог лечења и последица, а у неким случајевима користе се антибиотици. Лек избора у раном стадијуму је Доксициклин 200мг током 14 дана, у тежем стадијуму лек избора је Азаран 2г који се даје током 3-4 недеље. Доксициклин је контраиндикован код деце млађе од 8 година.

Превенција ЛБ почиње контролом преносика- резервоара инфекције бактеријом Бб. Најједноставније мер су раскрачивање корова, густиша. Лишћа, грана, заштита кућних љубимаца и борба против ситних глодара. Мере личне заштите су одговарајуча одећа, дуги рукави и ногавце, капа и сл. Обавезан је детаљан преглед коже после боравка у природи.

Литература: Књига за миркобилогију, епидемиологију, Медицински факултет у Београду

На основу извора текст уредио др др Николај Шаре, ОБ Панчево