1 2 3 4 5

ВестиКУЋНА АПОТЕКА НА ЛЕТОВАЊУ И САВЕТИ ДЕРМАТОЛОГА

Сезона годишњих одмора је на прагу. Одлазак на море, планину или у природу поред својих лепих има и непријатне стране. Најчешће непријатности су везане за кожу.

Неке од њих су и опекотине од сунца, убоди инсеката, контакти са медузама, кожне алергије разних врста. Шта учинити када се појаве? Шта је прва помоћ и каснија терапија у овим случајевима? Кућна апотека је нешто што вам у тим ситуацијама може помоћи.

Боравак на сунцу
Пре свега, требало би да се придржавамо општих препорука о штетности УВ зрачења и ограничимо боравак на сунцу на период до 10 часова ујутру или после 17 часова поподне, уз обавезну употребу крема са високим заштитним фактором. Ако ипак дође до опекотине, одмах се склонити у хладовину и ставити хладне облоге. Савети дерматолога су да се користе кортикостероидне, нефлуорисане креме или масти умерене јачине, једном до два пута дневно, јер се тако смањује упална реакција коже, печење и бол. Терапија се спроводи локално током првих 48 часова.

Убоди инсеката
Током лета су чести убоди инсеката, као што су комарци, осе и др. Симптоми могу бити црвенило, свраб и болни отоци, а касније су могуће и инфекције коже. После уклањања жаока, на место убода треба ставити хладне облоге и топикалне кортикостероидне креме које ће ублажити црвенило и свраб. Терапију треба применити локално, на месту убода на кожи, у трајању од неколико дана.

Алергије
Честа је појава алергија на кожи које настају при контакту са различитим биљкама. Најтеже реакције настају приликом контакта са биљкама по јаком сунцу, када могу настати и велики пликови. Кожним алергијама су склоне и особе које поједу целер, лимету или намажу кантарион, па се потом изложе сунцу. Такође, честа је и „алергија на сунце” у виду црвених печата на кожи, по телу и рукама. Све описане промене се такође успешно лече кортикостеродиним кремама.

Истина и заблуде у вези крема
На жалост, постоје заблуде везане за употребу кортикостероидних крема. Једна од њих је да ће хормон ући у крв и изазвати хормонски поремећај, или да ће се појавити тамније, бројније длачице. У пракси се то не дешава. Ако се терапија спроводи до пет дана на малој површини коже и ако нема рана на кожи, овакве могућности не постоје. Такође, безбедна је употреба и код деце и код одраслих, са или без додатка антихистаминика у општој терапији.
Новије генерације кортикостероидних крема не изазивају реакције на кожи ни током боравка на сунцу, односно нису фотосензитивне, па се препоручују и за такозване „алергије на сунце”. Поред тога што ове креме умирују локалну упалу на кожи, не настају пигментације које могу потрајати дуже време и нема осећаја свраба и чешања који доводе до тога да промене изгледају горе него на почетку, уз осећај нервозе. Треба знати да се ове креме не примењују ако постоје јасни знаци инфекције, када је неопходно применити антибиотике. Наравно, ако мислите да се стање погоршава, треба потражити савет лекара.

Фармацеути, педијатри и лекари опште праксе код нас често саветују употребу крема са антихистаминицима, али то није и савет дерматолога. Наиме, ради се о лековима који су драгоцени, али често и сами могу да узрокују алергијске реакције када се примене на кожи, па се већ настале промене на кожи додатно погоршавају. Безбедни су ако се примене у виду таблета или сирупа. Најважније је то што, након појаве алергија, антихистаминици више не могу да се користе у случајевима када то може бити од виталне важности, код акутних алергијских реакција.

Да бисте спремни кренули у природу или на годишњи одмор, послушајте шта ће вам дерматоког саветовати. На крају, не заборавите да кућна апотека коју носите на пут може бити од велике користи. Злу не требало.

Извор: стетоскоп.инфо
датум: 31.5.2024.