1 2 3 4 5

ВестиКРВ У СТОЛИЦИ

Појава крви у столици није нормална и не треба је игнорисати. Као што није нормално ни крврарење из носа тако није ни крв у столици, али се људи много раније јављају лекару због крварења из носа него због крварења из дебелог црева. Ово је, разумљиво, велика грешка.

Крварење је обично везано за столицу, тј. јавља се у току или после столице, а врло ретко између столица. Оно може бити врло оскудно, само као траг на тоалет папиру или обилно, тако да некад чини већу масу него сама столица.

Крв у столици

Крварење у столици је увек знак да нешто није у реду. Оно је најчешће узроковано обољењем хемороида, али може бити симптом и неких других, чак и опасних здравствених стања. Сем обољења хемороида, крварење се јавља и код следећих болести: акутних или још чешће хроничних упала дебелог црева (Кронова болест, улцерозни колитис), али и код доброћудних и злоћудних тумора црева.

Шта урадити ако приметите крв у столици?
Прво редовно гледати столицу и уколико се утврди да се крварење понавља, одмах се јавити лекару ради прегледа и утврђивања узрока крварења. Преглед није болан (може евентуално да буде непријатан). Након прегледа лекар ће одредити да ли је потребно урадити и неке додатне процедуре (лабораторијске анализе, ултразвучни преглед преглед, РТГ преглед дебелог црева-иригографију, колоноскопски преглед). Уколико лекар то предложи, значи да има разлога и то треба урадити, Не треба се плашити прегледа (они су само непријатни, али не и болни и тешки). Последице занемаривања могуће болести могу бити врло тешке, некада и погубне.

Најгоре је игнорисати крв у столици и мислити да је то сигурно од хемороида, поготово ако је неко у породици имао хемороиде. Имајте на уму да крварење може бити узроковано и осталим поменутим стањима, а у том случају се губи драгоцено време.

Извор: стетоскоп.инфо
датум. 11.10.2023.