1 2 3 4 5

ВестиПроблем са крајницима може довести до компликација

„Крајници су прва одбрана и заштита од вируса и бактерија тако је било раније", напомиње начелник ОРЛ одељења доктор Вељко Божић и додаје да углавном виђају крајнике који се нису ни развили већ представљају могућност да се развијају бактеријске инфекције. Зато су међу најчешћим операције крајника на хирушком Одељењу за ухо, грло и нос.

Зашто је опасно одлагати операцију крајника објашња начелник ОРЛ одељења др Вељко Божић

„То је велика опасност ту вам се налази жариште, због пада имунитета, стреса и бактерија које се налазе на крајницима може доћи до запаљења зглобова, срчаног мишића. Кад поставимо дијагнозу апсолутна индикација је операција . Људи мисле да им крајницу помажу за имунитет, то је било некада. Сада они пре пропадну него што се развију", рекао је др Вељко Божић начелник ОРЛ одељења.

Нису ретке ни операције због девијације носа које које пацијентима праве проблеме са дисањем током спавање такозване „Sleep Apneae", односно прекида дисања у току ноћи што може бити веома опасно.

Операције крајника сада се обављају у тоталној анестезији, пацијент за седам до десет дана већ може да се врати своји радним активностима и више неће имати проблеме као што су гнојне ангине и друге здравствене тегобе које могу прерасти у озбиљније ако се дуго чека.

Прилог можете погледати ОВДЕ

Извор: РТВ Панчево
датум: 21.2.2024.