1 2 3 4 5

ВестиАкутни бактеријски коњунктивитис

Акутни бактеријски коњунктивитис је акутно запаљење коњунктиве које може бити изазвано различитим врстама бактерија.

Најчешћи изазивачи ове болести су: Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis, Streptococcus pneumoniae и Hemophilus influenza. Акутни бактеријски коњунктивитис је обољење са малим индексом контагиозности и може се успешно спречити ако се спроводи добра лична хигијена. Акутно бактеријско запаљење коњунктиве почиње нагло, а болесник се најчешће жали на осећај гребања, боцкања и присуства осећаја страног тела у оку. Истовремено са субјективним сметњама, јавља се црвенило ока и појачано лучење суза.

Очни капци су отечени, спастично затворени и теже се спонтано отварају. Болеснику смета светлост због чега се од ње брани затварањем капака. Коњунктива је хиперемична и едематозна са израженом папиларном хипертрофијом на коњунктиви горњег и доњег тарзуса. Постоји обилан мукопурулентни секрет који може формирати једну врсту филма на површини рожњаче изазивајући тако сметње у оштрини вида. Највећа количина секрета задржава се у доњем форниксу коњунктиве. У току ноћи секрет се скупља на ивицама капака и трепавицама где се сасуши и слепи, тако да се капци тешко отварају и доста често, могу се отворити тек после испирања сасушења. На површини рожњаче могу постојати тачкасти дефекти који се боје флуоресцеионом.

Дијагноза овог коњунктивитиса поставља се на основу карактеристичних симптома и клиничких знакова болести, тако да допунска бактериолошка дијагностика најчешће није потребна. Бактериолошка дијагностика (изолација узрочника + антибиограм) користи се само када су у питању тешке, атипичне и дуго перзистирајуће клиничке форме акутног бактеријског коњунктивитиса.

Акутно бактеријско запаљење коњунктиве је болест која добро реагује на локалну антибиотску терапију, пролази за 7-14 дана и не оставља никакве последице. Приликом избора антибиотика за локалну примену, треба водити рачуна да то буде антибиотик који је довољно ефикасан и у односу на грам позитивну и у односу на грам негативну бактеријску флуору. Овакав терапијски циљ се у данашње време најбоље остварује применом флуорохинолона али нам на располагању стоје још и: хлорамфеникол, гентмицин, еритромицин, бацитрацин, тобрамицин и други.

Извор:http://www.simptomi.rs/index.php/bolesti/13-oftalmologija-bolesti-oka/2408-akutni-bakterijski-konjunktivitis