1 2 3 4 5

ВестиКондиломи

Кондиломи су високо заразна полно преносива болест, коју узрокују одређени типови ХПВ вируса. С обзиром на то да су веома распрострањени и да је тешко контролисати њихово преношење, потребно је знати како им се супротставити.

То су аногениталне брадавице, светлоцрвене боје или боје нормалне коже. Преносе се сексуалним путем, а ретко и преко пешкира, базена, соларијума или салона за депилацију. Изазивају их Humani Pappiloma Virus– ХПВ. Постоји више врста ХПВ вируса, али су за нас најзначајнији ХПВ16 и ХПВ18 јер могу бити узрок карцинома грлића материце и пениса. Обољење се јавља подједнако код мушкараца и жена, најчешће у узрасту од 18 до 25 година. Кондиломи могу настати од 3 недеље до годину дана након инфекције овим вирусом. Довољан је само додир са зараженом кожом или контакт преко телесних течности приликом секса да бисте се заразили. Ова болест јако брзо постаје полно преносива болест број 1 у свету по броју заражених. Процене су да је око 80% сексуално активне популације заражено неком врстом овог вируса.

Статистички подаци Светске Здравствене Организације показују да је Србија једна од “водећих” земаља у свету по учесталости малигних обољења грлића материце. Веома је занимљива улога ХПВ у развијању карцинома плућа јер о путевима преносења ХПВ до респираторног епитела плућа можемо само нагађати. Особе које су заражене ХПВ вирусом могу дуго бити без симптома. Почетне промене су мали брадавичасти израштаји светлоцрвене боје које понекад могу да сврбе.Код жена се јављују се у виду пликова, шиљатих брадавица карфиоластог изгледа. Могу бити у пределу вагине, великих и малих усана, на грлићу материце и перианално.Може да се јави и појачан вагинални секрет, нелагодност у пределу гениталија и крварење при односу. Код мушкараца се могу се наћи у виду брадавица или розе тачкица на корену пениса, кожици, уретри, на самом анусу или унутар њега. Најчешће изазивају свраб и пецкање. Један од симптома ове болести могу бити и тешкоће које се јављају при мокрењу. У трудноћи под дејством хормона, кондиломи могу да се увећају до величине песнице, да имају непријатан мирис и да крваре. У већем броју случајева немају утицаја на трудноћу и нема повезаности са повећаним ризиком за побачај, превремени порођај или неку компликацију.Могу се пренети током порођаја вагиналним путем када је мајка инфицирана ХП вирусом, али најчешће нема последица на дете. У ретким случајевима развијају се брадавице у грлу новорођенчета, јувенилни папиломи, који могу да ометају дисање новорођенчета. Тада је потребан ласерски третман како би дете могло несметано да дише. Често се дијагноза поставља само на основу клиничког прегледа. Код жена треба урадити цитолошки преглед цервикса и анализу бриса методом по Папаниколау – ПАПА и колпоскопију. Код аналних промена треба урадити ректоскопију. Папа тестом се проверава има ли промена на цервиксу тј. абнормалности на ћелијама. Резултат Папа теста може потврдити присуство ХПВ вируса, чак иако нема видљивих брадавица. Код мушкараца су физички преглед и анамнестички подаци о сексуалним навикама једини начин постављања дијагнозе.

Постоји неколико начина за третман аногениталних брадавица, али за сада ниједна метода није у потпуности задовољавајућа.Уклањање кондилома врши се:

А) криотерапијом у комбинацији са цитотоксичним агенсима (подофилин и подофилотоксин)

Б) електрокаутеризацијом (спаљивање кондилома)-ласерско уклањање

В) радиоталасном терапијом у локалној анестезији

Г) ДНК инхибиторима: 5 флуоро урацил

Често се комбинује више различитих метода што даје успешније резултате. Изузетно је важна контрола сексуалних партнера и истовремена терапија.

Постоји релативно нова вакцина која је у Србији у употреби од половине 2007 године. Вакцина помаже у превенцији 4 врсте ХПВ вируса који су потенцијални проузроковачи рака грлића материце (цервикса). Од ове 4 врсте вируса, 2 врсте вируса изазивају 70% рака грлића материце, а са преостале 2 укупно 90% случајева. Намењен је за девојчице и девојке узраста од 9 до 26 година. Вакцина има за сврху имунизацију од кондилома и рака, али лекари упозоравају да вакцина није довољна, већ да девојке и даље треба да барем једном у годину дана раде Папаниколау тест.

Превенција полних брадавица

1. Користити кондом приликом сексуалног контакта. ХПВ се шири контактом коже на кожу али коришћењем кондома при сваком сексуалном контакту смањујете ризик од инфекције.

2. Избегавати сексуални контакт код видљивих брадавица, док се постојеће не уклоне.

3. Обавестити партнера о инфекцији, како не би долазило до сталне реинфекције. Након излечења не стиче се имунитет.

Полне брадавице се могу излечити код сваког пацијента. Ипак, након излечења не стиче се имунитет. Код некога је потребан већи број интервенција због сталног појављивања нових брадавица али то не значи да се особа неће излечити.

Текст на основу извора уредила: др Карличић Мирјана, Одељење за пријем и збрињавање ургентних стања

Извори:

https://www.stetoskop.info/

http://www.izjzkg.rs/

https://dermatim.net/

https://medicacentar.info/