1 2 3 4 5

Вести„KLEBSIELLA PNEUMONIAE SS. PNEUMONIAE"

„Klebsiella pneumoniae ss. pneumoniae" припада врсти „Klebsiella pneumoniae", роду „Klebsiella", а породици „Enterobacteriaceae". Све „Klebsiella"-е су Грам негативни бацили са заобљеним крајевима. Распоређују се појединачно или у виду парова. Немају флагеле и непокретне су. Фимбрије са адхерентним својствима и капсула представљају значајне факторе вируленције. Имају соматски О - антиген и капсуларни К - антиген.

Пут преношења
Припада групи опортунистичких бактерија и обољења изазива претежно код особа са смањеном одбрамбеном способношћу.

Патолошки (медицински) значај
„Klebsiella pneumoniae ss. pneumoniae" има највећи медицински значај од осталих „Klebsiella". Код деце и одраслих изнад 50 година старости изазива тешке инфекције респираторног система, као што су: пнеумонија (запаљење плућа), апсцес плућа. Из респираторних путева инфекција може да се прошири на слузокожу параназалних синуса, а све чешће се описују и случајеви менингитиса и септикемије. Код деце изазива ентеритисе и ентероколитисе који по тежини клиничке слике подсећају на дизентерију. Такође, изазива и уринарне инфекције које се одликују тешким лечењем и честим рецидивима.

Микробиолошка дијагностика
Дијагноза се поставља идентификацијом узрочника изолованог из спутума, бриса грла, бриса носа, бриса ране, урина, фецеса, ликвора, крви и других клиничких узорака. Материјал се засејава на хранљиве подлоге бујон, ендо агар и крвни агар. Испитују су микроскопске, културелне, биохемијске и антигенске особине.

Лечење
С обзиром на могућност развоја и брзог ширења резистенције на поједине антибиотике и хемиотерапеутике, избор и дозирање антибактеријске терапије потребно је урадити у сагласности са резултатима антибиограма.

Извор: стетоскоп.инфо
датум: 4.12.2023.