1 2 3 4 5

ВестиКарциноидни синдром

Карциноидни тумор представља тумор порекла неуроендокриних ћелија и најчешће се налази у танком цреву.

На другом месту налази се респираторни тракт са 25 % захваћености. Врло ретко, карциноидни тумори се јављају на јајницима и на тимусу. Метастазе (ширење) карциноидног тумора у друге органе, воде до појаве карциноидног синдрома који се карактерише појавом многобројних симптома, због производње серотонина и других супстанци. Карциноидни синдром се јавља код сваког десетог пацијента који има карциноидни тумор, због метастаза у јетри. Није у потпуности јасно зашто се јављају карциноидни тумори. Жене након педесете године живота најчешће болују од карциноидног синдрома.

Највећи број карциноидних тумора не даје никакве симптоме и откривају се случајно приликом хируршких интервенција. Али, треба напоменути да сви карциноидни тумори имају малигни потенцијал, односно потенцијал за метастазирањем.

Симптоми се често појављују при напипавању тумора, код стресних ситуација и после оброка и најчешће су:

појава проливастих столица (дијареја)

појава грчева у трбуху

надимање

мучнина и повраћање

визинг (пиштање приликом респирације) због сужавања дисајних путева (лучи се хистамин)

снижен крвни притисак (хипотензија)

јављају се симптоми попуштања срца (убрзано дисање, појава отока, гушење)

смењивање бледе и изразито црвене коже (флашинг)

Анамнеза са клиничком сликом може да помогне у постављању дијагнозе карциноидног синдрома. Појава флашинга (смењивање бледе и црвене коже) врло јасно показује да се ради о карциноидном синдрому. Објективни преглед може да покаже присуство тумора на палпацију од стране лекара. Ултразвук трбуха, рендгенски снимак, скенер и магнетна резонанца се раде код сумње на постојање туморског процеса у трбуху. Лабораторијски прегледи су веома значајни.

Једину терапију представља хируршко лечење. Уколико дође до метастаза на јетри (карциноидни синдром), стање се сматре неизлечивим и прогноза није добра. Хемотерапијско лечење обично нема добру прогнозу, али се практикује у комбинацији са хируршким интервенцијама. Од скоро се врши и ендоваскуларна хемоембиолизација (убризгавање хемотераписјких средстава директно у крвне судове тумора), али је овај метод резервисан само на случајеве метастаза у јетри. Терапија може бити симптоматска. Преживљавање је око 95 % у трајању од пет година за локалне туморе, а 80 % за случајеве метастаза на јетри у истом, петогодишњем интервалу.

Извор: https://simptomi.rs/bolesti/11-gastroenterologija-bolesti-organa-za-varenje/59-karcinoid-tankog-creva-flasing-flushing-koze-na-kozi-sindrom-karcinoidni-prekomerno-lucenje-serotonina-tumor-argentofine-celije-kod-zena-serotonin-prolivi-grcevi-meteorizam-nadimanje-poviseni-visok-pritisak-ubrzan-rad-srca-pad-pritiska-astmatiformne-bronh