1 2 3 4 5

ВестиРезултати показују како се радило у ОБ Панчево од доласка др Овуке на чело истоимене установе

Покрајинска влада уложила је 744 милиона динара за опремање и реконструкцију 8.000 квадрата Опште болнице Панчево, најважније здравствене установе у Јужном Банату. Од јуна 2016. године за набавку опреме издвојено више од 200 милиона динара, а у реконструкцију Интернистичког блока Опште болнице Панчево уложено је 544 милиона динара. Урађено је оно што се у Јужном Банату чекало више од 30 година. Радило се плански и систематски, како би пацијенти имали најсавременије услове за лечење. Чак и кроз период најјачег удара вируса Ковид-19, Општа болница Панчево пролазила је као победник, захваљујући ангажовању запослених, које су грађани са правом назвали “тихи хероји”.

Значајно је истаћи пресељење грудног одељења, онкологије и неурологије, која новим размештајем добија собе за дневну болницу, а капацитет повећава са 16 на 40 постеља. Неурологија и Грудно одељење су били на нивоу 19. века, без санитарних чворова као што је било интерно одељење. У новом крилу сада има шест служби које раде неометано сада у врхунским условима. Слике узаних тоалета остале су прошлост, јер свака болничка соба данас има тоалет и купатило, централну климу… отворена је нова страница историје панчевачке болнице, са жељом да се никада не врате оне “успомене” које су биле остављене.

Да подсетимо читаоце, да је те 2016. године од старе болнице остала само оплата зграде. Комплетна унутрашња инфраструктура је реновирана. Порушени су унутрашњи зидови, избачене су старе водоводне и канализационе цеви, урађена је комплентно нова инсталација – вода, струја, медицински гасови, противпожарни систем, систем против пушења који одмах реагује на дим, централна климатизација односно грејање је преко топлотних пумпи. Урађена је комплетна фасада. Термоенергетски степен је подигнут на потребан ниво. Замењена је комплетна столарија, нов кров. Урађени су радови земљани око темеља. Практично сада физикална медицина има прозоре и дневно светло за разлику од претходних година када су имали мале прозоре као у складишним магацинским објектима. Урађен је нов базен. Два постојећа лифта замењена су потпуно новом опремом, а трећи лифт је новосаграђен, потпуно ново окно је урађено у ургентном делу. Чак и кроз период најјачег удара вируса Ковид-19, Општа болница Панчево пролазила је као победник, захваљујући ангажовању запослених, које су грађани са правом назвали “тихи хероји”.

Ургентно-пријемна служба сада се налази на другом улазу у болницу, потпуно другачије конципирана. Лакше се примају хитни случајеви и санитет, а направљена је и рампа за улаз пацијената у колицима. На одељењу физикалне терапије које годинама није функционисало због прокишњавања, а базен скоро никада није био у функцији, сада изгледа потпуно другачије.

Сређена је и опремљена сала за вежбе и електротерапију. У сутерену се налази одељење физикалне медицине.Реконструисана је Служба за патологију. Коначно су дочекани најмодернији услови за рад ове службе – хладњача с довољним бројем места, задовољавајућег капацитета, урађена је комплетно нова сала за обдукцију у коју су унета два нова обдукциона стола. То је у сутерену средњег дела болнице.

У интернистичком блоку болнице, у сутерену је комплетна физикална медицина са рехабилитацијом. Сада се у овом блоку коме се налази радиолошка служба и кардиолошка дијагностика, односно ултразвук срца, холтер, ЕКГ. Све то се налази у просторијама некадашње пријемне амбуланте у централном холу. Реновиран је простор око скенера и дијагностике радиолошке.У том делу ходника, који гледа ка болничком дворишту, су две пулмолошке амбуланте, три дијабетолошке, потпуно нове, где запослени имају нормалне услове за рад и ординацију за нутриционисту и две докторске, и ендоскопија, колоноскопија и гастроскопија са потпуно новим условима за рад.

Централни део је пријемно-ургентна служба где се налази хируршки део са три стола. Један је ортопедски, а два хируршка. Тамо су и интернистичка и неуролошка амбуланта, опсервација. На првом спрату у просторијама некадашњег Завода за јавно здравље, пола спрата је грудно одељење, а пола је неурологија. Други, трећи и четврти спрат су већ по устаљеном распореду, како је и било, односно то је уже гледано интерно одељење. Све је сада на једном месту, убрзала се дијагностика. Лакше је и особљу, а посебно пацијентима, јер сад више немамо потребе да пацијенте с грудног по киши, снегу или врућини у колицима гурају на скенер или рендген. Исто се односи и на неурологију. Лекари који су ту у истој згради с пријемном амбулантом брже су доступни пацијентима. Раније, поготово у дежурству, тешко је било лекару и да остави грудно одељење, ако има тешког пацијента, а на жалост, увек га има, да би трчао у пријемно да би тамо опсервирао. Сада је све то много брже, лакше и за пацијенте неупоредиво боље. Пацијента у кревету запослени спуштају лифтом на рендген или скенер. Оваквим распоредом просторија озбиљно се добило и на квалитету и на брзини.

Више од 40 лекара је на специјализацији, што је највећи број икада. Захваљујући одлуци Владе Србије и Министарства здравља у Болници у Панчеву запослен је и одређени број младих лекара. Стручан кадар се занавља на време, док су још ту искуснији и старији лекари, који могу да науче ове млађе. Тај тренд је процес који неће стати. Без рада на сталној едукацији и лекара и средњег и високог медицинског особља нема напретка у струци, нема добробити за пацијенте пре свега.

Општа болница Панчево 2020. године без икаквих проблема добила је акредитацију на седам година. То је најдужи могући рок да се добије акредитована здравствена установа у Србији и указује на побољшање рада ове установе после реконструкције Интерног одељења. Покрајински секретаријат за здравство финансирао је акредитацију свих општих болница у Војводини, па и панчевачку. Сертификат је уручен Општој болници Панчево 3. марта 2020. године. Запослени су испунили највише стандарде по питању лечења пацијената, по питању безбедности пацијената и безбедности особља.

Данас би све ово неко да доводи у питање, због чега?

Извор: https://www.alo.rs/vesti/politika/575177/politicko-dno-dna-opozicioni-licemeri-napali-opstu-bolnicu-pancevo-zbog-jeftinih-politickih-poena/vest?fbclid=IwAR2foLgVDiZGP8urWIw5NNSI2XPAjF4v1G4QVqj4YzS4Bz1VOLcuIMd7aYk