1 2 3 4 5

ВестиКАРЦИНОМ ЈАЈОВОДА

Примарни карцином јајовода веома је ретка болест. Процењује се да је његова учесталост 0.1 - 0.4% свих гинеколошких карцинома, док морталитет износи 65% укупног морталитета узрокованог карциномима. Далеко је чешћи секундари (метастатски) тумор. Због релативно касног откривања болести, касно спроведене терапије и природе малигног процеса, прогноза карцинома је релативно лоша. Излечење се постиже највише код 20 % болесница.

Обично се открива код жена после климактеријума (око 55. године). Болест у почетку не изазива посебне тегобе и сметње, па се може рећи да раних симптома нема. Први симптоми карцинома јајовода су некарактеристични и дуго не указују на праву природу болести. Због тога се болест обично касније, најчешће случајно открива. Најчешћи је аденокарцином јајовода.

Рак јајовода се најчешће јавља једнострано и то чешће у ампуларном, него у истмичном делу јајовода. Повремено се јављају нејасни болови у доњем делу трбуха, или сукрвичави или гнојни исцедак из материце. У случају раног ширења на перитонеум могу се јавити симптоми субилеуса. Рак јајовода се одликује веома брзим ширењем са раним продором у зид јајовода и ширењем на перитонеум. Остали путеви ширења су лимфогени у регионалне лифмне чворове, јајнике, материцу и вагину, слузницу мокраћне бешике и дебелог црева.

Дијагноза

Након детаљно узете анамнезе за постављање дијагнозе се користе вагинални преглед, вагинални и трансвагинални ултразвук, колор доплер, компјутеризована томографија (ЦТ), као и туморски маркери, а за постављање коначне дијагнозе и за одређивање типа тумора и проширености болести потребно је отварање трбушне дупље и узимање узорка ткива за анализу.

Лечење

Хирургија, хемотерапија и зрачење су опште познате методе лечења малигних болести. Тако је и у овом случају, избор методе зависи од стадијума болести и година болеснице. Редовни гинеколошки прегледи су важни у постављању правовремене дијагнозе.

Текст на основу извора уредила др Карличић Мирјана

Извори:

1.https://www.lekarinfo.com/ginekologija/maligni-tumori-jajovoda/

2.https://www.stetoskop.info/maligne-bolesti-i-tumori/maligni-tumori-jajovoda