1 2 3 4 5

ВестиГАСТРОСКОПИЈА

Гастроскопија је ендоскопска метода која која омогућава директан преглед унутрашњих органа. Иако се овај преглед често назива само гастроскопија, пуни назив је езофаго - гастро - дуоденоскопија (ЕГДС) и њом може прегледати једњак (езофагус), желудац (гастер) и дванаестопалачно црево (дуоденум).

Гастроскопија није само дијагностичка, већ и терапијска метода јер се њом могу обавити мањи терапијски захвати. Преглед обавља субспецијалиста гастроентерологије који је прошао специјалну обуку за примену ове ендоскопске методе.

Гастроскопија се обавља из више разлога:

-Акутно крварење из горњег дигестивног система ради одређивања места крварења и терапије заустављања крварења

-ГЕРБ, гастроезофагијални рефлукс

-Нејасни резултати код РТГ снимања абдомена

-Упорна мучнина и повраћање

-Диспепсија, низ симптома који настају након уноса хране као надутост, горушица, бол и напетост у стомаку, подригивање и учестали гасови

-Утврђивање присуства бактерије Helycobacter pylori

-Болно и отежано гутање (одинофагија)

-Контрола премалигних стања као што је Баретов једњак

-Поремећаји уочени током снимања сa баријевом кашом који захтевају визуелно доказивање и или биопсију, нпр. полипи, чиреви, тумори

-Сумња на препреку желудачаног излаза

-Терапијска интервенција код склерозација крварећих проширених крвних судова једњака

-Постављање цеви за храњење

-Одстрањење полипа ресекцијом (полипектомија)

Извођење интервенције

Гастроскопија се обавља помоћу савитљивог фиброоптичког инструмента промера око 9 мм који се назива ендоскоп. Може да се обавља са локалним анестетиком, у интравенској аналгоседацији или у краткотрајној општој анестезији. Обавља се у посебно опремљеној просторији за гастроскопију или на кревету у јединици интензивне неге. Процедура траје око 15 минута и није болна, већ више непријатна јер пацијенти могу имати изражен нагон за повраћањем.

Пацијент се поставља у леви бочни положај, у уста му се постави шупљи штитник за усне и зубе, кроз који се уводи инструмент. Ендоскоп се кроз уста увлачи у једњак, желудац до дванаестопалачног црева. На почетку прегледа се уводи ваздух до желуца како би посматрање било омогућено. Пацијент током гастроскопије треба да сарађује са лекаром и медицинском сестром како би се процедура одвијала без ризика и несметано. Потребно је према упутству лекара ускладити дисање. На крају прегледа се кроз ендоскоп аспирира ваздух који је уведен на почетку.

Савремени ендоскопи имају широк спектар могућности. Доктор гастроентеролог може да посматра грађу слузнице, важне структуре ткива као и да тражи сумњиве промене као што су: чиреви, ерозије, полипи, сужења, тумори, проширени крвни судови, места крварења итд. Малом штипаљком и четкицом које су део ендоскопа се лако може узети узорак ткива за патохистолошку и бактериолошку анализу. Гастроскопијом се могу обавити и мањи захвати, као одстрањење полипа (полипектомија), аплицирање средства за заустављање крварења (склеротерапија), одстрањење страних тела и електрично спаљивање крварећих места (каутеризација). Након гастроскопије, уколико је рађена у аналгоседацији или краткотрајној општој анестезији, пацијент се задржава на клиници до престанка дејства анестезије. Не препоручује се да пацијент на дан прегледа управља моторним возилом и пожељно је да има пратњу друге особе у повратку. Након прегледа пацијент може да има пролазно надимање, гасове или надражено грло. Лекарски извештај се добија након гастроскопије уколико нису узимани узорци ткива на анализу. На резултате патохистолошке анализе се чека обично око недељу дана уз лекарски извештај са препоруком за лечење.Иако важи за рутински преглед, гастроскопија може да доведе до компликација у виду повређивања зида унутрашњих органа и крварења. Компликације се углавном решавају док траје преглед.

Припрема за гастроскопију

Пацијенти не треба да једу и пију ништа осам сати пре гастроскопије. Дан пре прегледа не треба конзумирати млеко и млечне производе, а вечера треба да буде врло лагана (двопек и чај). Ако се спроводи ујутро, после поноћи се не сме конзумирати храна. Лекове које пацијент свакодневно узима може узети и сада уз мало воде најмање три сата пре прегледа. Пре прегледа треба да се ураде лабораторијске анализе крви (ККС, ПТ, ПТТ ИНР). Ако се планира узимање узрока ткива, биопсија, бар 5 дана пре прегледа треба прекинути узимање аналгетика и нестероидних антиинфламаторних лекова. Потребно је скинути зубну протезу ако је то могуће извести. Пре прегледа се проверава пулс и притисак. Уколико пацијент има алергије, срчане или плућне болести примењује се појачан медицински надзор током гастроскопије. Током прегледа могу да се мере срчани откуцаји, ниво оксигенације крви и крвни притисак. Такође, и о трудноћи или постојању сумње на трудноћу треба обавестити лекара пре прегледа.

Текст на основу извора уредила др Карличић Мирјана, лакар интерног одељења.

Извори:

https://www.stetoskop.info/metode-u-medicini/gastroskopija

https://zonamedicine.com/interna/gastroskopija-zeludac/