1 2 3 4 5

ВестиАкутна интестинална васкуларна исхемија

Акутна интестинална васкуларна исхемија је стање у ком је смањен, или прекинут довод крви у црева. Том приликом, црева не могу вршити нормално своју функцију, а угрожена је и њихова виталност. Представља ургентно стање у медицини које може узроковати смртни исход.

Најчешћи узроци акутне васкуларне интестиналне исхемије су блокада крвног суда крвним угрушком у комбинацији са сужењем крвног суда атеросклеротским плаком. Мезентерична исхемија је термин за овај процес на танком цреву, а исхемија колона је термин за процес на дебелом цреву. Чешће се јавља код особа старијег животног доба. Прогноза овог стања зависи од брзине постављања дијагнозе и опсежности самог процеса

Симптоми акутне интестиналне васкуларне исхемије су:

-бол у трбуху који настаје изненада

-трбух може бити тврд попут даске

-бледило и убрзан рад срца (тахикардија)

-мучнина повраћање

-дијареја (али могућа је појава и затвора)

-крв у столици

-могућа је појава повишене телесне температуре

Генерално, долази до пропадања општег стања са малаксалошћу, немиром и атонијом због метаболчких промена у организму.

Анамнеза акутног стања са клиничком сликом и објективним прегледом су веома битни за брзо постављање дијагнозе и доношење одлуке о оперативном лечењу. Нативни редгенски преглед абдомена и ултразвучни преглед абдомена рутински се изводе код акутне симптоматологије. Артериографска снимања (снимања крвним судова контрастом) помажу да се установи тачно место сужења крвног суда. У случају хроничног смањења циркулације, могу се начинити и снимања скенером и магнетном резонанцом.

Лечење овог стања је искључиво хируршко и у домену је васкуларног хирурга. Подразумева формирање бајпаса на цревној циркулацији и евентуално уклањање изумрлог ткива.

Извор: http://www.simptomi.rs/index.php/bolesti/11-gastroenterologija-bolesti-organa-za-varenje/9-akutna-intestinalna-vaskularna-ishemija-bol-u-trbuhu-gangrena-creva-nekroza-inkompletna-kompletna-delimicna-okluzija-zacepljenje-mezentericna-crevna-arterija-arterioskleroza-krvni-sud-aterom-embolus-abdomen-trbuh-paraliza-ileus-peritonitis-zdravlje-uzrok-