1 2 3 4 5

Вести„ACTINOMYCES ISRAELII"

„Actinomyces israelii" је спорогена Грам позитивна анаеробна бактерија. Због своје филаментозне структуре „Actinomyces israelii" дуго је сврставана међу гљиве. Припада сапрофитној флори човека и животиња и најчешће се налази у устима, ждрелу и дебелом цреву.

Пут преношења
Да би се болест манифестовала, „Actinomyces israelii" се мора наћи у анаеробним условима што се дешава најчешће при повредама, екстракцији зуба, хируршким захватима.

Патолошки (медицински) значај
Актиномикоза је хронично запаљење коже и поткожног ткива. Болест се манифестује у три облика:
- цервикофацијални
- торакални
- абдоминални

Цервикофацијални облик манифестује се променама у пределу врата у виду тврдих, тамноцрвених инфилтрата који се распадају, апсцедирају. Бројни апсцеси се дренирају преко фистула. Из њих се сецернира лепљив, гнојав садржај непријатног мириса, у коме се налазе карактеристичне сумпорне грануле. Промене захватају и кост.

Дијагноза
Поставља се на основу клиничке слике и микробиолошких испитивања - доказом друза (колоније узрочника) у гноју, биоптичном и аспирацијском материјалу.

Лечење
Лек избора је пеницилин Г. Дају се високе дозе пеницилина. Лечење обично траје између 3 и 8 месеци. Код преосетљивих на пеницилин препоручују се адекватне дозе тетрациклина, рифампицина, еритромицина. Хируршка терапија подразумева инцизију и дренажу апсцеса и ексцизију фиброзних промена.

Извор: стетоскоп.инфо
датум: 6.1.2023.