1 2 3 4 5

ВестиИнвазивни карцином ендометријума

Малигни процес на ендометријуму се јавља у виду полипозне промене која проминира у шупљину материце.

Када малигни процес пробије ендометирјум, шири се на миометирјум. Процес се шири и према истмису материце. Продором у миометријум долази до ширења лимфним путем у параорталне лимфне жлезде. Од метастаза на удаљенеми местима најчешће метастазе су у јетри, плућима и костима.

Инвазивни карцином ендометирјума се дели у четири главна стадијума:

I стадијум-карцином је ограничен само на телу материце. У односу на степен диференцираности малигних ћелија овде се разликују недиференциран (ограничен само на едометријум), диференциран (када карцином пеодире до ½ миометријума) и високодиференциран жлездани карцином (продире преко ½ миометријума).

II стадијум-Овде се карцином шири на грлић материце. Може да захвата ендоцервикалне жлезде, може и да продире у строму грлића.

III стадијум-Малигни процес је пробио зид материце и прешао на органе мале карлице. Може да се прошири у аднекса , може у вагини, и може да захвати пелвичне и параорталне лимфне жлезде.

IV стадијум-Овде је карцином захватио околне органе, мокраћну бешику и ректум, а постоје и удаљене инплатни на органим изван карлице.

Најважнији симптом карцинома ендометирјума је крварење. Свако неуредно крварење из материце код жена у претклимактеријуму или у климактеирјуму треба сматрати за карцином ендометријума, док се не докаже супротно. Други симптом је појачано бело прање у виду исцетка испраног меса. Овај симптом је важан код жена у сенијуму које су у нормалним околностима без секреције. Бол је касни симптом, јавља се када постоје метастазе у лимфним жлездама, костима и перинеуму, јавља се тада и губитак у тежини.

Дијагноза се поставља хистолошким прегледом материјала добијеног експлоративном фракционираном киретажом. Код I и II стадијума карцином се оперишу.

Текст на основу извора уредио др Емир Шефити ГАО ОБ Панчево

Извори: Гинекологија и акушерство група аутора ;