1 2 3 4 5

ВестиИНТОКСИКАЦИЈА ВИТАМИНОМ Д

Унос витамна Д мора бити стриктно прилагођен потребама, било да је реч о нормалном или патолошком стању. Познато је да вишемесечни унос преко оптимума код здравих особа доводи до интоксикације, тј. до хиперкалцијемије са калцинозом крвних судова и ектопичним калцификацијама меких ткива. Интоксикација виатамином Д је могућа и код примене превисоке дозе витамина Д или његових метаболита у склопу лечења витамин Д сензитивног, зависног или резистентног рахита.

Клиничка слика
Као последица хиперкалцијемије јавља се депресија биоелектричне активности која се манифестује мишићном слабошћу, опстипацијом (затвор), муком, анорексијом, апатијом, главобољом и поремећајем срчаног ритма. Калцијум се посебно депонује у крвне судове бубрега доводећи до нефрокалцинозе, хипертензије и реналне инсуфицијенције. У најтежим стањима јављају се ектопичне калцификације које се приказују на рендгенским снимцима миокарда, плућа, панкреаса и желуца. С обзиром да ресорпција калцијума из ванкоштаних ткива никад није комплетна, промене на крвним судовума и меким ткивима остају као трајна обележја интроксикације.

Дијагноза
Поставља се на основу клиничке слике и лабораторијских анализа.

Лечење
Терапија се базира на прекиду даљег уноса витамина Д, максималној рестрикцији калцијума у исхрани, обезбеђењу добре диурезе, а у најтежим ситуацијама и давању пронизона.

Извор: Стетоскоп.инфо
датум 28.12.2021.