1 2 3 4 5

ВестиУринарне инфекције: симптоми, узроци и превенција током лета

Уринарну инфекцију пре свега потврђују њени симптоми који су веома непријатни. Јављање тегоба уколко не пролази захтева посету лекару. Уринарне инфекције су чешће лети и код жена, за то је често може бити одговоран мокар купаћи или клима уређаји.

Непријатни симптоми као што је учестало мокрење праћено пецкањем и боловима указује да се ради о уринарној инфекцји. Уринарне инфекције су чешће лети јер боравимо на купалиштима, користимо клима уређаје што све доприноси да до инфекције дође.

„Не мењамо купаћи костим а требали бисмо, такође климе како у аутима тако свуда. Мој савет је и мушкарцима и женама да мењају купаће, да не седите у екстремно расхлађеним просторијама. А како ћете знати да сте добили уринарну инфекцију. Тако што мокрите учестало, јако вас боли, можда ћете имати крви у мокраћи. Да бисте све то спречили, морате да се држите одређених правила, а то је мењање купаћег и никако у превише расхлађеним просторијама,босих ногу у морком купаћем костиму", каже др Слађана Ковачевић, специјалиста и начелник урологије и ПР Опште болнице Панчево

Лаганије уринарне инфекције могу да прођу уз помоћ чајева и других фито препарата али уколко то не помогне и лечење одлoжи, може доћи до озбиљних компликација.

„Озбиљнију уринарну инфекцију мора да лечи изабрани лекар опште праксе или уролог.Јако је битно зато што се може догодити да се инфекција попне ка бубрезима и озбиљна упала бубрега која није ни мало лако стање. То може довести до најозбиљнијег стања сепсе. То је једно јако озбиљно стање у урологији. Морате на време да лечите уринарну инфекцију", каже др Слађана Ковачевић, специјалиста и начелник урологије и ПР Опште болнице Панчево

Увек када постоји могућност да се инфекција поново развије, потребно је деловати превентивно, како би се спречиле уринарне инфекције. У таквим случајевима препоручује се повећан унос течности и биљни препарати који имају за циљ да смање број бактерија у уринарном тракту.

Прилог можете погледати ОВДЕ

Извор: РТВ Панчево

датум: 27.06.2024.