1 2 3 4 5

ВестиИНДУКЦИЈА ПОРОЂАЈА

Понекад је потребно да се контракције материце вештачки изазову и да се порођај заврши вагиналним путем. Индукција порођаја се користи код пренесене трудноће, када постоје знаци интраутерине патње плода, код прееклампсије, хипертензије, код плаценте превије маргиналис...

Индукција порођаја се такође користи када преврмено пукне водењак, а не постоје контракције које би довеле до спонтаног вагиналног порођаја. Индукција се користи и код спонтаног интраутериног угинућа плода у последњим месецима трундоће. Пре него што се постави индикација за индукцију порођаја треба извршити унутрашњи бимануелни преглед труднице, установити да ли је грлић зрео за започињање порођаја. За процену зрелости грлића, користи се Бисцхов скор. Он подразумева положај грлића, дужину грлића, пролазност цервикалног канала, конзистенцију грлића и висину предњачећег дела у односу на интерспиналну линију. За сваки овај параметар добија се оцена од 0 до 3. Збир свих оцена, предстваља Бисхоп скор. Његове високе вредности, обезбеђују успех индукције.

Грлић који је центриран, мекан, нешто проширен, даје наде да ће индукција бити успешна. Дугачак, чврст, формиран грлић са затвореним цервикалним каналом неповољан је за индукцију. Када се гинеколог одлучи за индукцију, требало би трудници дати интрамускуларно виоске дозе естрогена, који потпомажу дејство окситоцина. Индукција се обично започиње углавном изјутра. Трудница добија најпре клизму, па се након тога ординирају утеротоници. За индукцијиу се најчешће користи синтоцинон растворен у петопостотоној глукози у облику интравенске инфузије. Индукција се започиње са 4 капи у минути, па се затим повећава у складу са акушерским налазом и утерусним контракцијама. Када се достигне дилатација од 3цм треба прекинути водењак.

Треба истаћи да давање утеротоника ради провокације утерусних контракција може неповљно утицати на мајку и плод, због тога се индукција порођаја врши уз континуиран надзор лекара. У неким случајевима ако и поновљена индукција остане без резултата, порођај се завршава царским резом. Данас се најчешће, за индукцију порођаја користе простагландини.

Текст уредио др Емир Шефити, ГАО

Извор: Гинекологија и акушерство др Младеновић