1 2 3 4 5

ВестиИЛЕУС (Интестинална опструкција)

Узрока илеуса има више, а најважнији су:

-механички илеус- изазван је спољном компресијом црева у адхезијама (прираслицама), у уклештеној хернији (кили) или због волвулуса (запетљање црева)

-због оштећења зида- стриктура изазвана тумором (колона), сужења изазвана Кроновом болешћу, дивертикулозом, илеоцекалном туберкулозом, пострадијационим сужењима или стриктурама изазваним нестероидним антиинфламаторним лековима.

-интралуминални разлози опструкције могу бити фекална импакција, оптурација црева билијарним калкулусом (камен у жућној кеси), конволутима паразита (аскарис код деце)

-паралитички илеус- виђа се после лапаротомија, у току перитонитиса (запаљења трбушне марамице), код цревних исхемија (смањена прокрвљеност), после употребе појединих лекова (антихолинергици, опијати) и код тешких метаболичких стања (дијабетична кетоацидоза, хипокалијемија, акутна бубрежна инсуфицијенција)

Клиничка слика
Први симптом акутне интестиналне опструкције је нагао, оштар, грчевит абдоминални бол. Између епизода колика болесник се може осећати доста добро. Ускоро по појави бола долази до муке, а потом и до повраћања, што може привремено да донекле олакша болове. Повраћање је обилно у високој опструкцији, а у опструкцијама илеума (танко црево) или колона (дебело црево) може да наступи касно, или да га и не буде. Боја повраћаног садржаја је у почетку зелена (садржи жуч), а касње се мења и жутомрку, с фекулентним задахом (мизерере). Дистензија (напетост) трбуха може и да изостане, или да се ограничи само на поједине вијуге, које могу да деформишу изглед трбуха дајући ми степенаст изглед. У комплетној опструкцији пражњења црева нема, тј. нема ни фецеса (столице) ни флатуса (гасова). Појачана перисталтика (рад црева) може се видети и чути истовремено са пароксизмима болова, што представља важан знак.

Дијагноза
Дијагноза се поставља на основу клиничке слике, физичког прегледа и рендгенографије абдомена. Неопходан је преглед крвне слике, урина, електролита, ацидобазне равнотеже. Рендгенографија абдомена показује присуство хидроаеричних нивоа у танком цреву са дистензијом вијуга, које су полукружно обликоване.

Лечење
Конзервативно лечење састоји се од обуставе уношења хране, течности и лекова, аспирације желудачног и цревног садражаја назогастричном сукцијом, надокнаде течности и електролита уз контролу диурезе и централног венског притиска. Оперативни захват се у механичком илеусу ради у року од 12 до 24 сата. Код паралитичког илеуса може се добити добар одговор и само на конзервативну терапију.

Извор: стетоскоп.инфо
датум: 13.5.2023.