1 2 3 4 5

ВестиХРОНИЧНИ ЛАРИНГИТИС (хронично запаљење гласних жица) И НОДУС ГЛАСНИХ ЖИЦА

Главни симптом хроничног ларингитиса и нодуса гласних жица јесте промуклост, односно дисфонија. Лекар опште медицине може уз мало вежбе да савлада технику извођења индиректне ларингоскопије и да самостално обави преглед гласних жица. Три најчешћа патолошка налаза су еритем/едем једне или обеју гласних жица, нодус на гласним жицама и пареза гласних жица.

Уколико лекар није у стању да изведе овај преглед, може на основу анамнезе да се определи за самостално лечење или за консултацију ОРЛ специјалисте. Најхитнији опредељујући фактори за самостално иницијално лечење су следећи:
- постојање симптома упале: температура, полимијалгија, гушобоља, кашаљ...,
- дужа дисфонија уз податак о раније дијагностикованој ЦЕРБ,
појава дисфоније уз симптоме стреса, без ризикофактора за карцином ларинкса.

Терапија хроничног ларингитиса у погоршању иста је као и код акутног ларингитиса. Она укључује антихистаминике, аналгоантипиретике, антибиотике и терапију витамином Ц, који активно учествује у обнављању слузокоже. Код израженијих тегоба даје се Дексазон парентерално или пер ос. Када се сумња на дисфонију услед гастроезофагалног рефлукса ( ГЕРБ), може се применити терапија омепразолом (са или без комбинованог давања антацида), или се може консултовати гастроентеролог.

У случају откривања нодуса на гласним жицама приликом прегледа, или било какве сумње на постојање малигнитета (ризкофактори: пушење, злоупотреба гласа, изложеност азбестној прашини...), пацијента треба упутити ОРЛ специјалисти, који ће утврдити индикованост извођења ларингомикроскопије.Извор: симптоми.рс
датум: 3.6.2022.