1 2 3 4 5

ВестиХРОНИЧНИ ГАСТРИТИС (ЗАПАЉЕЊЕ ЖЕЛУДАЧНЕ СЛУЗНИЦЕ)

Хронични гастритис представља запаљење желудачне слузнице коју карактерише лимфоплазмацитама инфилтрација. Ово обољењеје често локализовано и неправилно распоређено дуж желудачне слузокоже.

Врсте болести
Хронични гастритис типа А и Б су две основне форме хроничног гастритиса који се карактерише локализацијом запаљенског процеса у желуцу.

- Хронични гастритис типа А је ређа форма обољења, а карактерише се локализацијом инфламатрног процеса у телу и фундусу желуца, док је антрум ређе захваћен.

- Хронични гастритис типа Б је много чешћа форма хроничног гастритиса. У младих особа гастритис типа Б је првенствено локализован у антруму, док је у старијих особа захваћен цео желудац. Преношење процеса из антрума према корпусу желуца у ових пацијената траје од 15 до 20 година. Учесталост хроничног гастритиса типа Б повећава се са годинама, па 70% пацијената старијих од 50 година или 100% пацијената старијих од 70 година имају овај облик запаљења желудачне слузокоже.

Који су главни симптоми хроничног гастритиса?
- Губитак апетита, нагли почетак тегоба и одвратност према храни,
- Болесници се жале на непријатан укус у устима,
- Тегобе у горњем делу трбуха,
- Бол у виду тиштења, паљења, чупање у трбуху, што се појачава при узимању хране,
- Подригивање је учестало,
- Непријатан задах.
- Повраћање често доноси краткотрајно олакшање.
- Лабораторијски налаз

Чест налаз париеталних антитела и антитела према интрисик фактору у серуму пацијената са А гастритисом и пемициозном анемијом указују на аутоимуну патогенезу овог облика обољења желудачне слузокоже.
Антитела против париеталних ћелија су антитела цитотоксичног типа. Јављају се код око 90% пацијената са пемициозном анемијом и код више од половине пацијената са хроничним А гастритисом.

Дијагноза
Основни начин помоћу кога се идентификује и класификује гастритис је биопсија желудачне мукозе.

Лечење
Лечења хроничног гастритиса типа А или Б, са атрофљом желудачне слузокоже или без ње је неспецифично, осим код пернициозне анемије где се даје циљана терапија.

Лекови који неутралишу желучану киселину (антациди) или лекови који смањују лучење желудчане киселине отклониће симптоме и побољшати ток болести.

Извор: стетоскоп.инфо
датум: 8.10.2023.