1 2 3 4 5

ВестиШта је чмичак (хордеолум)?

Чмичак, латински хордеолум, је акутна и локализована гнојна упала фоликула трепавица, или лојних жлезда очног капка.

Постоје две врсте чмичка: спољашњи чмичак који настаје на рубу капка и захвата фоликуле трепавица и унутрашњи чмичак који настаје због упале лојних жлезда унутар капка, као последица застоја у пражњењу жлезде

Најчешћи узрочник упале је бактеријска инфекција бактеријом Стапхyлоцоццус ауреус која се врло често налази на кожи.

Чмичак је врло учестала болест која захвата пођеднако мушкарце и жене. Особе с неким хроничним обољењима (хронична упала очних капака, шећерна болест, хроничне исцрпљујуће болести, себореја) подложније су настанку чмичка. Стрес, такође, може бити одговоран за појаву чмичка. Код особа са повишеним вредностима масноћа у крви, могућност појаве чмичка је већа.

Болест се ретко компликује. Најчешћа компликација је халацион (хронична упала лојних жлезда капка) који представља највише естетску сметњу, али може бити и толико велики да врши притисак на рожњачу и изазива сметње вида. Једна од компликација је и ширење инфекције са појавом вишеструких чничака, или ширење упале на цели капак и последично поремећени раст трепавица које често недостају. Могућност ширења по целом телу је изузетно мала и забележено је свега неколико пута.

Извор: simptomi.rs