1 2 3 4 5

ВестиХОФА СИНДРОМ

Понекад након снажног директног утицаја масног ткива на колена може настати повреда (затегнутост) између задње бутне кости и колена. Ова повреда назива се Хофа синдром.

Како су масна ткива једна од најосетљивијих структура у колену, то стање зна да буде изузетно болно. Бол у колену налази се са обе стране доњег колена и погоршава исправљање зглоба колена. Зато су масна ткива под сталном иритацијом и могу постати значајно упаљене.

Који су симптоми повреде масног ткива колена?
Најчешћи симптоми повреде масног ткива колена су бол и отицање око дна и испод колена.

Хофа тест је метода за анализирање повреде. Врши се тако што пацијенат лежи са савијеним коленима док лекар притиска колено прстима са обе стране тетиве, управо испод чашице. Онда се пацијент пита да исправити своје ноге. Бол пацијента сматра се позитивним знаком повреде масног ткива колена.

Лечење овог стања врши се методама као што су:
- одмор и избегавање отежавајуће активности
- лед или криотерапија која смањује болове и упалу
- модалитети физиотерапије попут ултразвука
- вежбе за јачање мишића како би се одржала снагу и кондицију околних група мишића
Такође, може помоћи и обмотавање чашице траком како би се омогућило више простора за објекте испод доњих површина масног ткива. То доводи до мање притиска на масно ткиво.

Ако конзервативно лечење не успе може се обавити и артроскопија. То може укључивати потпуно или делимично уклањање масног ткива. При операцији праве се две сићушне рупе на обе стране доњег дела колена које омогућују хирургу да визуелизује проблем помоћу камере и уклони масно ткиво. Бол нестаје одмах након операције.

Извор: стетоскоп.инфо
датум: 25.2.2023