1 2 3 4 5

Вести1. децембар – Светски дан борбе против ХИВ/АИДС-а

Светски дан борбе против ХИВ – а / АИДС – а обележава се 1. децембра сваке године са циљем да се људи широм света уједине у борби против ХИВ -а као и да се покаже подршка људима који са ХИВ – ом живе.

Синдром стечене имунодефицијенције (СИДА или АИДС) је терминална фаза хроничне инфекције вирусом хумане имунодефицијенције (ХИВ). Први случајеви инфекције описани су 1981. године. Данас су ХИВ инфекција и АИДС постали глобална пандемија нарочито у земљама у развоју. Више од 92 % нових случајева дешава се у земљама у развоју, у централној Африци и југоисточној Азији, такође у многим великим градовима Западне Европе, Северне Америке и Аустралије АИДС је постао значајан узрок смрти у популацији одраслих. Вирус је највероватније настао од сродних вируса примата да би се мутагеним способностима прилагодио човеку као новом домаћину.

Разликују се два типа вируса (тип 1 и тип 2). ХИВ тип 2 је генетски сличнији мајмунском вирусу имунодефицијенције, мање је вирулентан и инфекција спорије напредује. ХИВ се преноси на три начина: сексуалним путем, путем крви(трансфузијом контаминиране крви и крвних продуката, зараженим шприцевима и иглама интравенских наркомана), са инфициране мајке на потомство (током трудноће, приликом порођаја или мајчиним млеком). Нема доказа да се вирус може пренети обичним, породичним контактом или путем уједа инсекта (комарац).

До појаве АИДС - а обично долази после више година од продора вируса ХИВ – а у организам.Основна одлика болести је тешка имунодефицијенција. Клиничка манифестација ХИВ инфекције може бити асимптоматска и симптоматска. Најчешће плућне манифестације су пнеумоније, туберкулоза и Капошијев сарком плућа. На гастроинтестиналном тракту могу бити захваћени сви сегменти. Бивају погођени различитим инфекцијама или директним деловањем самог ХИВ -а. Врло честе су промене у усној дупљи, најчешће кандидијаза. Дијареја праћена абдоминалним коликама, губитком у тежини чест је симптом болести. Капошијев сарком манифестује се модрољубичастим плаковима на слузокожи усне дупље, обично захвата непца и десни. Лимфоми, болести јетре региструју се код оболелих. Неуролошке манифестације обухватају читав спектар манифестација док кожне манифестације јављају се код готово 90% оболелих. Промене на кожи могу бити инфективне природе, мада често се јављају и опортунистички тумори, могућа је појава херпеса као и алергијских кожних реакција. Од опортунистичких тумора најчешће су заступљени Капошијев сарком и лимфоми. Дијагноза се може поставвити културом вируса(метода је врло скупа и захтева доста времена те се у пракси готово и не користи), детекцијом ХИВ специфичних антитела, детекцијом вирусног антигена, нуклеинских киселина вируса (PCRтехника) где се минимална количина вирусне ДНК може умножити до вредности које се могу детектовати.

Лечење ХИВ инфекције и АИДС - а подразумева терапију и превенцију опортунистичких инфекција, тумора као и антиретровирусну терапију. Едукација, саветовање и промена понашања камен је темељац превенције ХИВ – а. Превенција ширења ХИВ инфекције путем крви и крвних деривата са праксом обавезног тестирања добровољних давалаца крви на ХИВ антитела као и превенција болничких ширења инфекције врло су ефикасне. Мајке позитивне на ХИВ не би смеле да доје децу. Вирус се неконтролисано преноси сексуалним путем и контаминираним шприцем међу интравенским наркоманима. Зато је едукација опште популације са циљем избегавања ризичног понашања као и едукација припадника ризичних група најважнија мера у борби против ширења ове инфекције.

Развој безбедне и ефикасне вакцине још увек је предмет активних истраживања. У првој серији клиничких истраживања на људима потенцијалне вакцине нису испољиле ефикасносту спречавању инфекције нити снижавању броја вируса после инфекције.

Текст на основу научних изора уредила др Тања Богојевић Лазић, пнеумофтизиолошко одељење Општа болница Панчево

Извори:

1. Инфективне болести, Медицински факултет Београд

2.Харисонов приручник медицине