1 2 3 4 5

ВестиЕвропски конгрес херниолога у Прагу, Чешка Република

Од 29. до 31. маја ове године је у Прагу одржан 46. Конгрес Европског удружења херниолога. Ово струковно удружење окупља хирурге из целе Европе који се баве лечењем кила предњег трбушног зида.

На конгресу је учествовало преко 1400 хирурга из Европе, уз госте и предаваче из Сједињених Америчких Држава и Јапана. На конгресу су приказана најновија сазнања и достигнућа из области хирургије кила, са нарочитим освртом на лапароскопске и роботске операције, као и на дијагностику и лечење хроничног бола након операција.

Хирург наше болнице др Немања Ђурица је на конгресу представио резултате наше болнице у лечењу препонских кила лапароскопским приступом, са две постер презентације. Прва презентација се бавила резултатима две године од увођења лапароскопске операције препонске киле, док је тема друге презентације био приказ случаја компликоване лапароскопске операције укљештене киле. Резултати наше болнице су оцењени као веома добри и у складу су са статистиком великих европских центара.

Др Немања Ђурица је током конгреса присуствовао и радионицама на тему роботске хирургије, уз активно уцешће на симулаторима и моделима.

Конгрес је био прилика за стицање нових знања и вештина, као и стварање контаката са експертима из целе Европе, што ће допринети даљем развоју хирургије кила у Општој болници Панчево.

др Немања Ђурица, специјалиста опште хирургије Општа болница Панчево
датум: 8.7.2024.