1 2 3 4 5

ВестиХИПОТИРЕОИДИЗАМ

Примарни хипотиреоизам настаје у 90% случајева због аутоимуног тироидитиса, терапије хипертиреозе радиојодидом или оперативним уклањањем штитасте жлезде.
Према времену појављивања хипотиреоидизам се дели на урођени и стечени , према дужини трајања пролазни и трајни, а према клиничкој слици клинички испољен и субклинички.

КЛИНИЧКА СЛИКА
Тежина клиничке слике зависи од степена и трајања хипотиреоидизма, због чега се креће од благе до врло тешке.
У класичној испољеној болести јавља се препознатљив општи изглед подбулости због отока лица, дорзума шака и стопала. Кожа је бледа и задебљала због нагомилавања хијалуронске киселине и других мукополисахарида који везују воду, узрокујући специфичан еластичан оток- микседем. Због анемије и вазоконстрикције, кожа је бледа, азбог нагомилавања каротена, кожа има жућкасту боју. Кожа је на додир хладна због смањеног метаболизма и прокрвљености, а сува због смањеног лучења знојних и лојних жлезда. Тако измењена кожа склона је повредама и спором зацељивање. Слично се мења квалитет длаке и ноктију који су суви , без сјаја, ломљиви. Често се јављају успореност менталних процеса, лако замарање и неподношење хладноће.

КВС: срчана фреквенца је је успорена, честа је дијастолна хипертензија, може се развити перикардни излив.
Респираторни систем: јавља се диспнеја, али се чешће уочавају плеурални изливи без већих сметњи у дисајној функцији. Промуклост и отежан говор због задебљања језика и мукозе ларинкса су карактеристичне промене.У врло испољеној болести могу да се развију хипоксије и хиперкапнија због смањене функције дисајних мишића.
Дигестивни систем: успорена перисталтика црева, па уз смањен апетит и унус хране узрокује констипацију. Добијање у тежини је више везано за задржавање течности.
Ренална функција: смањене су гломеруларна филтрација и адекватна ексреција воде.
Нервни систем: јављају се мишићни грчеви, мијалгија и неподношење напора, синдром карпалног тунела и ослабљен слух. Често је смањена неурокогнитивна функција, измењено расположење, депресија.
Хематолошке промене су везане за анемију и склоност ка крварењу.
Репродуктивна функција: жене имају нпоремећај менструалног циклуса, најчешће менорагију, некад галактореју, а код оба пола се јавља пролазни инфертилитет.
Главна дијагностичка метода : мерење тироксина и тиреотропинa

ВРСТЕ ХИПОТИРЕОИДЗМА
Примарни хипотиреоидизам :
ниски тиреоидни хормони, повишен тиреотропин.
Супклинички хипотиреоидизам : нормални тиреоидни хормони, повишен тиреотропин.
Секундарни хипотиреоидизам: ниски тиреоидни хормони, низак или неадекватано нормалан тиреотропин. Повишена тиреоидна антитела могу да укажу на аутоимуни узрок хипотиреоидизма.
ДИЈАГНОЗА
Дијагноза примарног хипотиреоидизма се поставља на основу повишеног ТСХ и сниженог Т4 или слободног ФТ4. У лабораторијским анализама се у прилог хипотитиреоидизму могу наћи: повишени серумски нивои ензима креатин киназе (CK) , аспартат аминотрансфераза, лактат дехидрогеназа, холестерол, триглицериди, хомоцистеин и пролактин, а снижен натријум. У дуготрајном нелеченом хипотиреоидизмуна електрокардиограму ЕКГ се уочава карактеристична синусна брадикардија, ниска волтажа QRS комплекса и различите промена у СТ сегменту и Т таласу. На рентгенограму (RTG) се могу видети увећане срчане силуете и плеуроперикардни изливи.

ЛЕЧЕЊЕ
Хипотиреоидизам се лечи надокнадом тиреоидних хормона у форми пероралног синтетског тироксина, у врло ретким случајевимаа комбинацијом тироксина и тријодтиронина.

Текст уредила др Јелена Малић Танушевић , клинички лекар Интерног одељења

Литература: 1. Leslie J De Groot. Thyroid Disease Manager- authoritative source on the thyroid. Thyroid desease Manager . Available from: http://www.thyroidmanager.org/ 2. Trbojević B, Žarković M, Artiko V, Beleslin B, Ćirić J, Ćirić S i sar. Nacionalni vodič dobre kliničke prakse za poremećaj rada štitaste žlezde. Ministarstvo zdravlja republike Srbije, Beograd, 2011