1 2 3 4 5

ВестиХипотермија

Хипотермија представља стање у коме организам губи топлоту брже него што је продукује. Настаје на температури нижој од 35° Ц, као резултат продужене експозиције екстремно ниским температурама. Најчешћи узроци хипотермије су експозиција хладним временским условима или хладна вода.Сматра се постепено насталим стањем све док температура тела не достигне вредности ниже од 30 ° Ц.

У почетку, симптоми хипотермије су у виду хладне коже, бледила, промрзлина, умора, дрхтавице, убрзаног срчаног рада као и убрзаног дисања. Када хпотемија узнапредује, настаје знојење , као и дисколорација коже, осећај трњења, болова у зглобовима, мишићне укочености, брадикардије, конфузије и поспаности.Ако температуре тела достигне вредности ниже од 30°Ц, повређени може бити у несвесном стању, које ће успорити виталне функције (плитко или одсутно дисање, слаб или апалпабилан пулс, дилатиране зенице) што може водити срчаном застоју па чак и леталном исходу.У случају хипотермије, неоподно је што пре потражити медицинску помоћ. Док не стигне медицинско особље, постоје следеће препоруке:

•Одвојити индивидуу од хладне седине у топлију и суву просторију

•Уклонити влажну одећу и адекватнију обућу

•Покрити индивидуу ћебетом како би се загрејао организм

•Апликовати топле компресе на регију врата, грудног коша или слабина

•Охрабрити индивидуу да подрхтава ако су у могућности

•Пратити респираторне параметре

•Обезбедити топле напитке (неалкохолне) како би се организам загрејао

Саветује се ношење адекватне одеће у условима спољне средине како би се избегла хипотермија. Услед чињенице да хипотермија настаје постепено, дијагноза се може касно поставити.Неопходно је избегавати директну апликацију топлоте ка индивидуи применом топле воде или грејалице. Екстремна разлика у температури може изазвати оштећење коже услед пребрзог отварања крвних судова у горњим и доњим екстремитетима као и регургитације хладне и тамне крви ка срцу. Ово као резултат може условити појаву ирегуларног срчаног ритма, пада притиска у виталним органима, срчани застој ,па чак и летални исход.

Др Ивона Миленковић, ОБ Панчево

Литература:Danzl DF,Pozos RS:Accidental hypothermia.N Engl J Med 1994;331:1756-1760