1 2 3 4 5

ВестиХИПЕРВЕНТИЛАЦИЈА

Хипервентилација је симптом и представља убрзано и продубљено дисање.

Зашто настаје?
Хипервентилација се јавља као симптом срчаних, пулмоналних обољења, али такође и у току паничних и анксиозних напада. Постоји и синдром хипервентилације где у ствари хипервентилација која снижава CО2 (угљен диоксид) у крви за собом повлачи одређену симптоматологију. Непосредна последица прекомерног дисања јесте смањење CО2 у крви што доводи до сужења крвних судова у кожи (бледило) и у мозгу и до слабије покретљивости свих ткива.

Клиничка слика
Хипервентилација доводи до мањка кисеоника у ћелијама, без обзира што бржим удисањем уносимо и више кисеоника у плућа. То за последицу има следеће две групе симптома: вртоглавицу, омаглицу, доживљај збуњености, недостатак ваздуха, замагљен вид, убрзан рад срца, утрнулост и неосетљивост на додир у рукама и ногама, ознојени дланови и укоченост мишића.

Пошто хипервентилација представља физички напор, особа која хипервентилира често осећа топлоту у телу, поцрвени, презнојава се и уморна је или исцрпљена.
Чешће коришћење грудних мишића током хипервентилације доводи до напетости грудних мишића, па чак и стезања и болова у грудима. Ако се превише брзо или превише дубоко дисање настави, долази до друге фазе хипервентилације, која се испољава следецим симптомима: још јачом вртоглавицом, често праћеном муком, немогућношћу да се слободно дише, јаким стезањем или оштрим болом у грудима, краткотрајном одузетошћу мишића у различитим деловима тела, изненадним губитком свести (ретко), све већим осећањем страха.

Хипервентилација је нарочито опасна код спортских и других ронилаца који ово стање изазивају намерно, јаким дисањем. Код њих се због смањивања угљен диоксида у крви ствара осећај веће сигурности под водом, јер због слабе концентрације тог гаса у крви не осећају потребу за дисањем свежег ваздуха, или то осете касно.

Лечење
Терапијске мере састоје се од разговора и смиривања пацијента, затим стављања кесице или рукавице на болесникова уста и нос, да би удисао већ издахнути ваздух с већим садржајем CО2. У обзир долази и премедикација анксиолитицима. Болесник који се налази у стању хипервентилације захтева мир и пажњу, а у неким случајевима, као на пример, после роњења, мора се применити вештачко дисање.

Извор: стетоскоп.инфо
датум: 1.6.2023.