1 2 3 4 5

ВестиХИПЕРЛИПИДЕМИЈА

Хиперлипидемија спада у дислипидемије и означава пораст холестерола и/или триглицерида са ниским вредностима HDL (high density lipoprotein) у плазми, што доприноси бржем настанку атеросклерозе.
Класификација
Основна класификација дислипидемија је на примарне и секундарне и карактерише се порастом само холестерола (изолована хиперлипидемија), само триглицерида (изолована хипертриглицеридемија) или порастом вредности и једне и друге компоненте (комбинована хиперлипидемија).

Узрок настанка
Примарни узрок је појединачна или мултипла генска мутација што резултира повећаним стварањем или смањеним разлагањем триглицерида и LDL (low density lipoproteins) холестерола као и повећаном продукцијом или дефектним разлагањем HDL (high density lipoproteins). Секундарни узроци доприносе појави дислипидемије код старијих. Најзначајнији разлози су стил живота без физичке активности са прекомерним уносом засићених масти, холестерола и полу-незасићених масних киселина. Остали чести секундарни узроци су диабетес мелитус, прекомерна употреба алкохола, хронична бубрежна инсуфицијенција, хипотироидизам, примарна билијарна цироза као и конзумирање неких лекова (тиазиди, β-блокатори, естроген, глукокортикоиди).

Симптоми
Хиперлипидемија је сама за себе асимптоматска, али може да води симптоматским васкуларним обољењима, укључујући коронарну и болест периферних артерија. Високе вредности триглицерида могу изазвати акутни панкреатитис. Повећање ЛДЛ изазива ксантоме на тетивама лакта, колена и на метакарпофалангеалним зглобовима. Пацијенти са високим вредностима триглицерида могу имати еруптивне ксантоме на трупу, леђима, коленима, шакама и стопалима. Екстремне вредности липида могу дати млечни изглед крвне плазме.

Дијагноза
Дијагноза се поставља мерењем серумских липида. Рутинске провере (липидни статус) укључује тотални холестерол, триглицериде, LDL и HDL. Повишеним се сматрају вредности >6.28 за тотални холестерол, >2.28 mmol/l за триглицериде и >4.11 mmol/l за LDL холестерол. Патолошким се сматрају вредности ван 1.03-1.55 за HDL.

Лечење
Лечење је индиковано код свих пацијената који болују од кардиоваскуларних болести. Циљ терапије је смањење повећаних вредности триглицердида, LDL и нормализовање HDL. Третман подразумева промену режима живота укључујући дијету са смањеним уносом засићених масти, холестерола и одржавање идеалне телесне масе. Липостатини су лекови избора, њихово дејство се базира на инхибицији hydroxymethylglutaryl CoA редуктазе.

Извор: стетоскоп.инфо

датум: 8.5.2023.