1 2 3 4 5

ВестиХЕРПЕС ЛАБИАЛИС - ГРОЗНИЦА НА УСНАМА

„Herpes labialis" („herpes febrilis") – је веома честа грозница. Може се појавити на уснама, носу, устима и образу. Узрокује га херпес-вирус тип 1. Херпес вирус тип 2 обично узрокује инфекцију на полним органима. Оба вируса могу узроковати појаву плика на лицу и полним органима.

Начин преноса
Вирус се шири додиром или преко заједничког прибора и посуда за јело, жилета или пешкира.

Симптоми

• На отеченој црвеној и болној кожи са спољне стране уста или усне или поред ње, јављају се мали пликови испуњени течношћу.лабијални-херпес
• Пликови затим пукну и влаже, створи се жута краста која отпадне те раница зацели након 7 до 10 дана.• Симптоми се могу јавити 2 до 20 дана након што је организам био изложен вирусу. Један до два дана пре избијања плика на том се месту може осетити свраб, бол и боцкање и пецкање.
• Прву инфекцију осим локалних, могу пратити и општи симптоми заразне болести - повишена температура, општа слабост и увећани лимфни чворови на врату; примарна инфекција, односно први контакт с ХСВ (херпес симплекс вирус) догоди се обично у раном детињству и може проћи чак и без симптома.
Након прве инфекције, вирус остаје у нервним ћелијама и може се поновно активирати периодично, узрокујући поновну појаву симптома најчешће на истом или приближно истом месту. Његово поновно јављање могу потакнути стрес, температура, менструација или сунчање.
• Носиоц вируса може пренети вирус и кад нема присутних пликова, иако је најзаразнији од тренутка појаве плика до појаве красте.
• Особа с лабијалним херпесом која има орални секс с другом особом може код те особе изазвати генитални херпес.

Лечење
Херпес фебрилис обично спонтано пролази без посебног лечења. Поступци који могу ублажити симптоме су:

1. Одмарајте се. Можете користити лекове против повишене температуре и бола који су доступни у слободној продаји, али треба пазити да се употребљавају према упутству. Деци се могу давати само препарати који су изричито њима намењени.
2. Пликове немојте стискати, ни гребати. Избегавајте љубљење и додиривање док су пликови на лицу
4. Добро оперите руке пре контакта с другом особом
5. Ако херпес фебрилис често избија, посаветујте се са лекаром који ће вас упутити да користите неки антивирусни лек у облику таблета и креме – сврха је да се смањи учесталост понављивања инфекција.

Упозорење
Кад имате херпес фебрилис избегавајте додир са тек рођеним бебама и особама које болују од екцема коже јер су они подложнији инфекцији. Такође, избегавајте контакт са особама које имају ослабљени имунолошки систем (особе оболеле од ХИВ/АИДС-а, особе које узимају лекове против рака или за трансплантацију) јер вирус тада може значајно угрозити њихов живот.

Инфекције вирусом херпес симплеџ могу имати озбиљне компликације. Једна од најтежих је инфицирање ока и могућ настанак слепила. Ако осећате бол у оку или приметите пликове близу ока, одмах потражите лекарску помоћ.

Извор: стетоскоп.инфо
датум: 15.4.2024.