1 2 3 4 5

ВестиДијафрагмална хернија

Дијафрагмална хернија је поремећај који настаје када абдоминални органи прођу у грудну дупљу кроз неки ненормалан отвор у дијафрагми. Чешће се јавља на левој страни.

Узрок настанка ове херније може бити нетрауматски и трауматски. Нетрауматска хернија може бити урођена или стечена. Трауматска хернија настаје после разних повреда или хируршких интервенција. Најчешћи облик дијафрагмалне херније је хијатусна хернија, код које кардија и фундус желуца пролазе кроз езофагусни (једњачни) отвор, у грудну дупљу. Хијатусне херније деле са на четири групе: клизајуће, параезофагусне, херније с урођено кратким езофагусом и комбиноване (у око 80% случајева). Појачан интраабдоминални притисак, који се јавља при повраћању, јаком кашљу, физичком напрезању, трудноћи и у присуству асцитеса, доприноси настанку хијатусне херније.

Како се манифестује дијафрагмална хернија?

Урођене херније одликују се тријасом који чине: диспнеја (отежано дисање), цијаноза (плавичаста пребојеност коже) и декстрокардија (срце потиснуто на десно). Новорођенче најчешће умире неколико дана после рођења због дисајних, желудачних и циркулацијских поремећаја.

Стечене нетрауматске херније имају различиту симптоматологију, зависно од степена сужења отвора, величине херније и степена регургитације желудачног (враћања) садржаја.

Због неупадљивих симптома ова хернија се често открива случајно, при рендгенолошком прегледу. Важан симптом је бол који се јавља код промене положаја, при физичким напорима и после узимања хране. Остали симптоми су штуцање, горушица, подригивање и повраћање с појавом крвављења, када дође до ерозије завршног дела једњака. Бол се шири навише, испод стемума и према леђима и рамену, подсећајући на бол код ангине пекторис.

Стечене трауматске херније посебно су значајне јер се све чешће јављају при саобраћајним несрећама и повредама на раду. Присуство јетре као чврстог органа на десној страни утиче да се повреде, односно расцепи дешавају скоро увек на левој страни. Код мањих повреда симптоми су оскудни. Код обимнијих оштећења јављају се бол, диспнеја, штуцање, повраћање, киварење и шок.

Извор: http://www.simptomi.rs/index.php/bolesti/9-pulmologija-bolesti-pluca/1312-dijafragmalna-hernija