1 2 3 4 5

ВестиВИРУС ХЕПАТИТИСА Е

Вирус хепатитиса Е је вирус величине 27-32нм. Спада у РНК вирусе са липидним омотачем. По својим карактеристикма сличан је норвалк и калици вирусима. Доста је отпоран у спољашњој средини.

Пут преношења
Извор заразе је оболели човек током преиктеричног стадијума. Узрочник се излучује у спољашњу средину преко фекалија и урина. Механизам преношења инфекције је фекално-орални а фактор преношења инфекције је вода, контаминиране руке и контаминирани предмети.

Патолошки (медицински) значај
Вирусни хепатитис Е представља акутно инфективно обољење које се одликује оштећењем паренхима јетре, појавом иктеруса и виским леталитетом трудница. Ова форма болести нема јасно испољене фазе болести које се региструју код типичних форми осталих хепатитиса. Преиктерусни стадијум се нејасно испољава када се региструје присуство диспептичних тегоба, док се грипоидни синдром не региструје. Сви болесници су иктерични (жутица). Иктерусни стадијум кратко траје, до 4 дана. Истовремено се региструје тамно пребојена мокраћа као и бледо колорисана столица. Јетра је увећана чак код 80-90% оболелих. Тешке форме болести се првенствено срећу код трудница, при чему је леталитет јако висок (44%). Реконвалесцентни стадијум се не поклапа са падом вредности билирубина јер је стање болесника и даље лоше.

Дијагноза
Изолација вируса је веома тешка, при чему се користи ИЕМ. Серолошка дијагностика је могућа ЕЛИСА техником.

Лечење
Лечење оболелих од вирусног хепатитиса Е је комплексно. Код типичних случајева болести терапија је индетична терапији код вирусног хепатитиса А. Међутим, ако се ради о трудницама терапија треба да обухвати регулацију продукције амонијака (начином исхране, уносом лаксатива, антимикробним средствима за стерилизацију црева), супституциону терапију (надокнада фактора коагулације, тромбоцита, других продуката јетре), антиедематозну (ласикс, манитол), витамине, екстракорпоралну перфузију и детоксикациону (глукоза, левулоза).

Извор: стетоскоп.инфо
датум: 20.8.2021.