1 2 3 4 5

Вести



„HAEMOPHILUS INFLUENZAE"

Род „Haemophilus" чине мали, непокретни, аспорогени Грам негативни бацили, за чије култивисање је неопходна крв у подлози са факторима „X и V. Haemophilus influenzae" има спољашњу мембрану и продукује ендотоксин. На основу грађе полисахарида облици са капсулом су подељени на 6 серотипова.

Пут преношења
„H.influenzae" је чест, скоро редовни становник горњих респираторних путева. Клицоноштво је веома ретко, али је проценат много већи у тзв. кућним контактима. Извор инфекције је човек који путем капљица избацује из назофарнкса „H.influenzae".

Патолошки (медицински) значај
„H.influenzae" је бактерија која узрокује читав низ озбиљних болести. Гнојни менингитис најчешћа је болест и најчешће се јавља код одојчади и мале деце, ретко и одраслих особа. Болест може почети на два начина. Први далеко чешћи одвија се спорије са манифестацијама које прате респираторна обољења. Након 2-3 дана јављају се знаци афекције ЦНС - а (централни нервни систем) - летаргија, чврста фонтанела, ригидитет, иритабилност. У ретким случајевима болест може почети као септични шок који подсећа на менингококцемију, па се чак може наћи и оспа. Компликације су доста честе и скоро 30% оболелих има субдуралну ефузију. Чест пратилац су и конвулзије.

„H.influenzae" такође узрокује: упалу плућа, упалу хрскавичног поклопца у грлу (епиглотитис) која узрокује отежано дисање и гушење, сепсу - присуство бактерија у крви што доводи до општег тешког стања: висока температура, клонулост, отежано дисање, бледило, хладне руке и ноге, повраћање, упалу зглобова, ринофарингитисе, синуситисе, отитисе, коњунктивитисе и др.

Микробиолошка дијагностика
Изолује се из спутума, бриса грла и носа, ока, ликвора, крви. Може се доказати реакцијом аглутинације на плочици. Лако се идентификује у лабораторији помоћу феномена стелитизма.

Лечење
Лечење је некада спровођено пеницилином али након пораста резистенције на овај антибиотик све значајније место припада цефалоспоринима треће генерације. Такође се препоручује комбинација хлорамфеникола и ампицилина.

Извор: стетоскоп.инфо
датум: 21.1.2023.