1 2 3 4 5

ВестиШта је хематурија (присуство крви у мокраћи)?

Хематурија представља присуство крви у урину (мокраћи). Уопштено, о хематурији се говори када постоји, или више еритроцита у једном милилитру урина и тада се каже да постоји микрохематурија (невидљива голим оком), међутим када се хематурија види голим оком, тада се користи назив макрохематурија. Када постоји макрохематурија, урин може да буде обојен црвено, или да буде сивкаст, па чак и боје чаја.

Веома је велики број чинилаца који могу да допринесу појави хематурије. Може да се јави код обољења крви попут хемофилије, анемија српастих ћелија и таласемије, код смањеног броја тромбоцита у крви (тромбоцитопенија), код обољења органа за варења (цироза и пропадање ткива јетре, перитонитис), код срчаних обољења (попуштање срца, емболије), код употребе одређених лекова (антагонисти витамина К, попут варфарина), код песка и камена у бубрегу који оштећују епител мокраћних путева. Не би требало заборавити да се хематурија може наћи и код запаљенских обољења горњег и доњег уротракта, али и код бројних малигних болести и стања, нарочито на органима уротракта.

Статистички подаци о заступљености хематурије у општој популацији нису у потпуности познати, али се претпоставља да није у питању ретко стања. Нарочито се истиче да су запаљенска обољења присутна код сваког четвртог пацијента са хематуријом,. Такође, знатно чешће се налази микрохематурија (невидљива голим оком) од макрохематурије (видљива голим оком). Што се тиче расне предиспозиције, она у потпуности зависи од узрока њеног настанка, односно уколико хематурија настакје због анемије српастих ћелија, онда се чешће јавља код припадника црне расе, док се хипероксалурија чешће јавља код припадника беле расе. Хематурија се нешто чешће виђа код припадника старије популације, него код деце.

Како се манифестује хематурија?
- уколико је видљива голим оком (макрохематурија), урин може да буде црвен, црвенкаст, браонкаст, сивкас, или боје чаја
- микрохематурија се не види голим оком и до дијагнозе се долази путем лабораторисјких анализа
- не треба заборавити да конзумирање одређених јела и пића може пролазно да пребоји урин
- хематурија може да се јави повремено, само једном, или да постоји дуже времена код запаљенских обољења уротракта, постоји отежано и болно мокрење (дизурија), болови у доњем делу леђа и у трбуху, повишена телесна температура са грозницом...
- смањено мокрење, хематурија, гојење, тамно пребојени урин и хипертензија (повишени крвни притисак) сугеришу обољење гломерула
- анемија најчешће не настаје као последица хематурије, већ се у основи налази нека друга болест
- осип на кожи и запаљења зглобова се налазе код Хенох-Шонлејнове пурпуре

Како се поставља дијагноза код хематурије?
Анамнеза са клиничком сликом и детаљним прегледом може да помогне да се постави сумња на ово стање.

Потребно је начинити детаљна лабораторијске анализе урина и 24ч урина. Такође, користе се анализе параметра бубрежиних функција, као иа хематолошке анализе и анализе коагулације крви.

Остала допунска испитивања се врше уколико се постави сумња на основну болест (интравенска урографија, ретроградна уретеропојелографија, артериографија и биопсија бубрега).

Како се лечи хематурија?
Потребно је лечење основне болести код хематурије. Код великог губитка крви, потребна је трансфузија крви.

Извор: симптоми.рс
датум 30.3.2022.