1 2 3 4 5

ВестиХематом носног септума

Након носних повреда често се јавља хематом носног септума и тада долази до акумулације крви субперихондрално, са одвајањем мукопериходријума који је одговоран за исхрану хрскавице. Резултат је васкуларна некроза и рефракција носних хрскавица са последичном депресијом хрскавичаве пирамиде носа, што узрокује деформацију познату као „седласт нос".

Дијагноза се поставља на основу података о скорашњој повреди и наглој појави унилатералне или билатералне опструкције дисања кроз нос. Риноскопијом се уочава љубичаста маса која се налази у септуму и ствара протрузију ка оба носна ходника.
Уколико лечење хематома носног септума не започне на време, обавезно долази до септалног апсцеса, са озбиљним ризиком од интракранијалних компликација.

Адекватно лечење хематома носног септума подразумева инцизију, аспирацију и дренажу, са чврстом билатералном тампонадом тракама газе намазане антибиотском машћу, да би се притиснуо мукозни флап на скелет септума и онемогућила даља акумулација крви. Постоперативно је обавезно давање антибиотика у трајању од најмање седам дана.

Извор: симптоми.рс
датум: 1.3.2022.